“Fett gör dig deppig“

Stora meningsskiljaktigheter råder gällande vilken typ av diet som är bäst. En ny australiensisk studie slår ett slag för en kost fattig på fett.

Att dra ner på kolhydraterna och öka fettet har blivit en populär viktminskningsmetod. Men en ny undersökning utförd i Australien pekar på att denna typ av kost har en negativ inverkan på det långsiktiga välmåendet.

Forskaren Grant D Brinkworth har jämfört en fettsnål diet med en kolhydratsnål kost. Deltagarnas minne och koncentrationsförmåga, samt insulin- och blodsockernivå mättes under studien.

Efter ett år hade deltagarna i båda grupperna gått ner ungefär lika mycket i vikt -i genomsnitt nästan 14 kilo -men skillnader uppmättes däremot i deras humör. Gruppen som dragit ner på kolhydraterna och istället ätit mer fett kände sig deppigare.

De som istället ätit mindre fett kände sig piggare och gladare. Forskarna tror att detta kan bero på att stora mängder fett påverkar lyckohormonet serotonin i hjärnan. Dessutom kan det vara påfrestande att ständigt försöka undvika kolhydrater, som bröd och pasta, när ens omgivning äter mycket av dessa matvaror.

Bildspel: “Fett gör dig deppig“

Bildspel: “Fett gör dig deppig“

[email protected]

2009-11-11 09:42:00

Publicerad: 11 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp