Håll dina nyårslöften

På nyårsafton är det många av oss som lovar att bli bättre människor med sundare vanor. Men bara några veckor in på det nya året har planerna spruckit. Så här gör du för att sätta upp nyårslöften du faktiskt kan hålla.

Träna mer. Äta nyttigt. Stressa mindre. Sluta röka.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>I början av ett nytt år brukar föresatserna vara enormt ambitiösa. Men de allra flesta bryter sina nyårslöften ganska omgående.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Att du inte lyckats hålla ett nyårslöfte betyder dock inte att du är lat eller karaktärslös. Det betyder bara att du satt fel sorts nyårslöften. Alltför vaga eller orealistiska löften är nämligen dömda att misslyckas.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Det allra vanligaste felet är att ens nyårslöfte inte är tillräckligt specifikt. Vad innebär det att “äta nyttigare“? Hur vet man om man “stressar mindre“? Ett mål måste vara mätbart för att man ska kunna känna sig motiverad. Bättre nyårslöften är att “bara äta godis på helgerna“ eller “se till att ha en helt ledig kväll i veckan“.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Nyårslöftet måste också vara realistiskt. Ingen kan gå från att vara en soffpotatis till att bli en maratonlöpare över en natt. Klarar du knappt av att boka in ett träningspass i veckan nu är det kanske inte så troligt att du helt plötsligt kommer klara av att träna varannan dag.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Ett bra knep för att hålla motivationen igång är att ha små delmål på vägen. Om ditt mål är att spara ihop till en långresa i höst, så räkna ut hur mycket du måste lägga undan i månaden. Planerar du att springa ett lopp i sommar, så sätt upp mål för vilka tider du vill klara varje månad fram till dess. Hitta också gärna på små belöningar för varje uppfyllt delmål: ett biobesök, en massage eller en god middag, till exempel.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Fundera också över varför du har satt vissa löften för dig själv. Om du till exempel har bestämt dig för att ta med lunchlåda till jobbet tre dagar i veckan istället för att äta ute, skriv då ner vilka fördelar detta får för
dig. “Det blir billigare och nyttigare“, till exempel.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Detta kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe -särskilt om du visualiserar en framtid där du lyckats uppnå ditt mål. Tänk efter hur det skulle vara att ha uppnått alla dina fysiska, känslomässiga, finansiella,
personliga och karriärmässiga mål. Hur skulle ditt liv se ut? Hur skulle du må? Försök sedan leva som om du redan vore där.

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Om du ändå märker att det finns löften du har svårt att hålla kan det vara värt att ta en extra titt. Kanske är det något du egentligen inte vill göra? Det är lätt att sätta upp en massa föresatser som bara låter bra, men som man egentligen inte har något intresse av att utföra. Du kommer aldrig att klara av att vara helt perfekt, och det är heller inget att sträva efter. Hur roligt skulle ditt liv om du aldrig åt något onyttigt, aldrig spenderade pengar på något onödigt och aldrig fick hoppa över ett träningspass?

<span style=“font-weight: bold“ class=“pcss_bold“>Ingen vill bli styrd av en tyrann. Fira dina framgångar, men acceptera att du inte alltid kommer att klara av att hålla dina föresatser. Var snäll mot dig själv, helt enkelt.

Bildspel: Håll dina nyårslöften

Bildspel: Håll dina nyårslöften

[email protected]

2009-12-29 12:57:00

Publicerad: 29 december 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag