Glöm banting och kaloriräknande. Genom att lära dig hur din hjärna fungerar kan du bemästra suget.
Om du samarbetar med din hjärna klarar du av att äta hälsosamt och stoppar effektivt ditt sötsug.
Det hävdar Martin Ingvar och Gunilla Eldh, som skrivit boken “Hjärnkoll på vikten“, där de försöker förklara hur kroppen och hjärnan fungerar när det gäller kosten.
Vår stenåldershjärna söker snabba kickar och älskar därför mat med socker. Denna mat får sedan blodsockernivån att stiga och kroppen att må bra -tills blocksockret sjunker igen och man ofta känner sig trött, orkeslös och sugen på ännu mer socker.
Våra kroppar är helt enkelt anpassade för ett samhälle där det råder matbrist och det är inte konstigt att vi blir feta då västvärlden har ett överflöd av mat. Det beror alltså inte på dålig karaktär utan på att våra hjärnor är programmerade att vilja äta när det finns föda tillgänglig.
Martin Ingvar berättar för Dagens Nyheter att han är kritisk mot bantningsindustrins och sjukvårdens råd för viktnedgång.
-Man kan ställa sig frågan varför folk gång på gång måste “banta“, varför så många misslyckas med sin bantning. Kanske borde man tänka annorlunda. Hela branschen tycks vara inriktad på att räkna kalorier, säger han till tidningen.
Författarna menar att för att gå ner i vikt på ett långsiktigt sätt måste man satsa på regelbunden motion -tre till fyra kortare pass i veckan är bättre än två långa pass -och undvika “vit mat“. Pasta, vitt bröd, potatis, ris och pizza bör uteslutas. Inte bara för att de är onyttiga, utan just för att de ökar suget efter mer snabba kolhydrater.
Även sockrade drycker som läsk, juice och energidrycker bör undvikas och alkohol ska bara drickas i begränsade mängder. Vatten är det allra bästa alternativet för att släcka törsten.
Frukosten är ett måste och ska vara rejäl, så att man slipper småäta innan lunchen. Ett perfekt morgonmål är enligt Martin Ingvar omelett med ost eller fet turkisk matyoghurt med nötter på.
-Då kommer du att stå dig till lunch. Du har alltså ätit dig mätt, vilket på sikt leder till viktminskning, säger han till Dagens Nyheter.
2010-02-10 10:23:00