Stå inte handfallen

Snart är det dags att ut på stan och fynda på mellandagsrean men har du tänkt på hur många andra som fingrat på prylen du själv funderar på att köpa, hur många smutsiga händer har tagit i dörrhandtaget du just skall ta i?

Inte mindre än nio miljoner bakterier bor under bara en av våra naglar och handtvätt är dessutom något som vi är väldigt dåliga på överlag. Har du till exempel tänkt på att tvätta tummarna på sistone? Undersökningar visar på att vi är ganska duktiga på att tvätta övriga åtta fingrar när vi står vid handfatet och gnider händerna men just tummen missas ofta.

Den största boven är dock alla handskakningar – vid dessa sprids de flesta farliga sjukdomar enligt epidemiologerna. Trots att vår uppfostran säger åt oss att nya i näsduk eller i armveck så är det ändå ofta handen som åker fram och fem minuter senare träffar vi en bekant…

En annan riktig smittohärd är leksaker i såväl väntrum som på dagis och hemma hos kompisarna. Det fingras, smakas på, tappas… De leksaker som tål kokning bör kokas med jämna mellanrum för att ta död på bakterierna.

Toaletter och badrum är fulla av elaka bakterier; passa på att ta i kranar och handtag med en papershandduk så undviker du smitta.

Disktrasor är också en klassisk bakteriefälla, byt den ofta, minst en gång i veckan – eller gör som en riktig husmor; koka den med jämna mellanrum!

Alla bakterier är dock inte skadliga

  Vi har en normalflora av ”snälla” stafylokocker som ska finnas i huden, de utgör ett skydd mot de illasinnade bakterierna. Med anledning av detta är det inte heller bra att använda stora mängder desinfektionsmedel men i viss utsträckning kan dessa vara till stor hjälp.

[color=#808080″>Cuticura för en produkt som heter Antibacterial Hand Hygiene Gel som både tar död på bakterier, rengör och mjukgör utan vare sig behov av tvål, vatten eller handduk. Perfekt att ta med i väskan på stan eller varför inte på solresan!?

Bildspel: Stå inte handfallen

Bildspel: Stå inte handfallen

2007-12-28 01:15:00

Publicerad: 28 december 2007

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp