Bli rökfri för gott

Nästan alla som röker vill sluta, men inte alla lyckas. Här är några tips som kan leda dig mot ett rökfritt liv.

Att rökning är dumt vet de flesta. Förutom att det är livsfarligt är det dyrt, ofräscht och får huden att åldras och tänderna att gulna.

Ändå visar nya siffror
att rökningen ökar, framför allt bland unga. Det är nämligen en vana som kan
vara svår att bryta, särskilt om man blivit beroende av nikotinet. 

Men med några enkla
hjälpmedel kan du öka din chans att bli rökfri för gott. Här är knepen som hjälper dig att fimpa.

Ta hjälp
Får du abstinensbesvär när du inte röker så testa något av de receptfria rökavvänjningsmedel som finns på apoteken, till exempel sugtabletter, plåster eller nikotintuggummin.

Belöna dig själv
Sätt upp delmål för dig själv och ge dig själv en belöning när du lyckats nå varje mål. En vecka utan cigaretter kan du fira med ett månadsmagasin, ett glas gott vin eller en massage. Med de pengar du sparat på att inte röka har du råd.

Träna mer
Använder du cigaretter för att stressa ner och koppla av så kan det hjälpa att byta ut den negativa vanan mot en positiv träningsvana. Träning får dig att slappna av och ger dig samtidigt energi i form av endorfiner. Dessutom blir man ofta mindre benägen att röka när man lyckats skapa hälsosamma vanor.

Satsa på nyttiga snacks
Många börjar äta mer godis och snacks när de slutat röka. Det är inte ovanligt att man går upp i vikt, vilket i sin tur kan göra att vissa drar sig för att sluta röka. Men viktuppgång är ingen oundviklig bieffekt, satsa istället på nyttiga snacks som frukt och bär, grönsaksstavar med fettfri dipp, osaltade nötter, ångkokta edamameböner eller pitabröd med hummus.

Blek dina tänder
Rökning kan missfärga dina tänder, så ett sätt att motivera sig själv att hålla sig rökfri kan vara att göra
en tandblekning. När du ser hur fräscha dina vita tänder är blir du förhoppningsvis mindre sugen att missfärga dem med en cigarett.

Ladda ner en app
En peppande mobilapplikation för din iPhone eller Adroid-mobil kan hjälpa dig med motivationen. Det finns till exempel en app som heter “Quitter“ där du kan räkna ut hur mycket pengar du sparar på att inte röka, tipsar FitPerez.com.

Undvik frestande situationer
Brukar du alltid ta en cigarett tillsammans med morgonkaffet? Eller när du tar en drink med vännerna? Försök att undvika de situationer du förknippar med rökning tills det värsta suget lagt sig. Och berätta för din omgivning att du slutat röka, så att de inte bjuder dig på cigaretter.

Bildspel: Bli rökfri för gott

Bildspel: Bli rökfri för gott

[email protected]

2010-11-23 10:22:00

Publicerad: 23 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp