Tips för ett lättare liv

Tror du att du måste ändra kosthållningen helt för att leva ett hälsosamt liv? Helt fel. Troligtvis är det bara några små, men ack så viktiga, förändringar som krävs. Börja med dessa!

Ät fibrer till frukost
Fibrer gör att du känner dig mätt länge, därför är de ett utmärkt redskap mot suget efter söt och fet mat. Försök att äta minst 8 gram fibrer till frukost (din dagliga dos bör vara mellan 30 och 35 gram). Du kan till exempel äta fullkornsflingor, fullkornsbröd eller fiberberikad havregrynsgröt.

Satsa på två mellanmål
Att äta en ordentlig frukost, lunch och middag varje dag är a och o när det gäller att hålla sig i form. Men mellan frukost och lunch samt mellan lunch och middag behöver du också ett mindre mellanmål för att inte blodsockret ska sjunka för lågt. Håll dig till något nyttigt, som färsk frukt, keso och nötter.

Vatten är din vän
Den nyttigaste och billigaste måltidsdrycken är och förblir vatten, som du bör dricka rikligt av. Det betyder inte att du aldrig får andra drycken, men försök att spara det till särskilda tillfällen och nöja dig med ett glas. Drick inte på en och samma dag ett glas juice till frukosten, en läsk till lunchen, en latte på eftermiddagen och ett glas vin till middagen. Där gömmer sig många kalorier.

Unna dig en liten efterrätt

En kosthållning helt utan onyttigheter blir för tråkig, så unna dig något gott efter middagen utan att få dåligt samvete. Knepet är att hålla det till en liten portion: några rutor mörk choklad, ett par småkakor eller en kula glass, till exempel.

Gör grönsaken till huvudsaken

Tänk på din tallrik som en pyramid: den breda basen ska bestå av grönsaker, sedan kommer proteinet och slutligen kolhydraterna som den minsta biten högst upp. Satsa där på en liten mängd långsamma kolhydrater som fullkornsris, quinoa och fullkornspasta och fyll istället tallriken med råa, ångkokta eller grillade grönsaker.

Bildspel: Tips för ett lättare liv

Bildspel: Tips för ett lättare liv

elina.hasslund@improveme.se

2011-01-21 09:55:00


Text:
Publicerad: 21 januari, 2011