Fyll på energiförrådet

Trött, hängig och orkeslös? Kaffe och energidrycker må pigga upp dig för stunden, men kan göra dig ännu mer utmattad i längden. Lägg om dina vanor och uppnå verklig pigghet. Så här gör du.

Ät frukost
En proteinrik frukost hjälper till att väcka upp kroppen på morgonen. Ämnesomsättningen är som högst mitt på dagen, så satsa på en stor frukost och lunch för att få energi. På kvällen är det bra att äta frukt, grönsaker och fullkorn, som hjälper dig att sova bättre och avgifta kroppen.

Dra ner på sockret

Att stoppa i sig sötsaker kan ge en kortvarig kick, men snart kraschar du igen. Vill du få långsiktig energi är det bästa att hålla en jämn blodsockernivå och undvika sötad mat och dryck.

Satsa på färsk mat

Matvaror som innehåller en massa konserveringsämnen och transfetter kan påverka din energinivå negativt. Satsa istället på mat som innehåller fettsyror som omega 3, 6 och 9. De är dessutom bra för hjärnfunktionen, lederna och huen.

Få regelbunden träning
Försök att röra på dig några gånger i veckan, så blir du piggare och får lättare att sova på nätterna. Lägg dock inte träningen alltför sent på kvällen. Yoga är en klassiker som både hjälper dig att slappna av och få ny energi.

Undvik koffein
Koffein kan stanna kvar i kroppen i upp till sju timmar, så försök åtminstone att undvika kaffe, energidrycker och Coca-Cola på eftermiddagen. Får du i dig koffein för sent på dagen kan du få svårt att somna, vilket leder till att du vaknar trött och häller i dig mer koffein för att komma igång -och snart är den onda cirkeln igång.

Se till att få solljus

En daglig dos dagsljus är viktigt för att reglera kroppens sömnhormoner. Nu börjar vårljuset komma, så ta gärna en promenad på lunchen för att lapa i dig de solstrålar som erbjuds.

Bildspel: Fyll på energiförrådet

Bildspel: Fyll på energiförrådet

elina.hasslund@improveme.se

2011-02-23 12:38:00


Text:
Publicerad: 23 februari, 2011