Så snackar du snyggt

Elaine Bergqvist är retorikexpert och författare till boken "Snacka snyggt". Vi träffade Elaine i Almedalen och passade på att få hennes bästa tips.

Vad innebär det att snacka snyggt?
-Det innebär att man kan konsten att få folk att lyssna, men också att man behärskar konsten att vara sig själv inför andra.

Vissa tror ju att man måste ändra på den man är för att kunna snacka snyggt. Du menar att man istället ska visa vem man är. Vad är skillnaden och hur gör man?

-Det finns de som blir lite knipnödiga och stela versioner av sig själva när de talar. Försök att studera hur du är när du pratar med dina närmsta och ta med det när du håller presentationer eller minglar, så att du bara känns som en skön person.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör?
-De blir monologmonster, det vill säga att de pratar för mycket om sig själva istället för att ställa frågor om den andra personen. Ett annat misstag är att man inte tittar på alla i sammanhanget. Är man tre-fyra stycken så ska man inte bara titta på en person utan på alla.

När är det viktigt att tänka på god retorik?
-I alla sammanhang, från mingel till löneförhandlingar till presentationer. Du pratar ju hela tiden, så det är lika bra att göra det snyggt.

Vilka är dina främsta tips?
-Kom ihåg att det är tanken som styr kroppsspråket, så tänk positivt och sträck på dig. Då ser du självsäker ut, och det finns inget sexigare än självförtroende. Sen ska du titta på den du pratar med och försöka att väcka välvilja, nyfikenhet och trovärdighet på tre minuter. Då kommer de att vara mer välvilliga mot det du har att säga. Den som tycker om dig tror att du har bra saker att säga.

Kan sättet man talar på påverka ens eget välmående?
-Absolut. Om folk lyssnar på dig får du bättre självförtroende och tycker att det är roligt.

Hur lyssnar man snyggt?
-Att nicka kan vara en bra grej och att ställa följdfrågor. Dra inte bara paralleller till sig själv. Istället för att säga: ”Åh -Italien, där har jag också varit”, fråga vad de tycker mest om i Italien och stanna i den personens sfär.

Vad har varit det bästa med Almedalsveckan?
-Jag tycker att det är roligt att titta på talen, men också på mingelmaratonet -att se hur folk minglar. Egentligen ska man ju inte gå runt och prata med de man känner, utan gå fram till de man inte känner.

Vilket har varit det bästa talet hittills?
-Lars Ohlys tal. Han var karismatisk och var sig själv, visionär men också tydlig.

Bildspel: Så snackar du snyggt

Bildspel: Så snackar du snyggt

malin.lundblad@improveme.se

2011-07-09 12:51:00


Text:
Publicerad: 9 juli, 2011