Vägen till god sömn

Är du van vid att gå runt trött? Svårt att somna på kvällen? Här har du guiden till god sömn.

Planering
Bestäm när du vill vakna upp på morgonen och räkna bak ca åtta timmar. Nu tar du 15 minuter för att komma in i en lugnande process. Det betyder fem minuter till att göra klart dina måsten, fem minuter för din hygien och sista fem minuterna för att bara lugna ned din kropp. Det har visats sig att de mest effektiva är meditation.

Trotsa insomnia
Vrida och vända funkar för mycket -men inte för sömn. Om det skulle vara så att du inte somna inom 15 minuter, så är lösningen att inte fortsätta försöka. Tvinga inte dig själv att stanna kvar i sängen, för väntan kommer bara bli längre. Gör istället någon lätt aktivitet. När du fått bort sömn från dina tankar börjar processen om och du kommer få det lättare att somna.

Vad du bör undvika innan sömn
– Ingen alkohol eller nikotin 1,5 timme innan du lägger dig
– Ingen träning som får dig att svettas 1,5 timme innan du lägger dig. Dock har det visats sig att träning som sker 3 timmar innan hjälper.
– Inget koffein, varken dryck eller föda som har koffein i sig 3 timmar innan du lägger dig.
– Du bör undvika att äta något 3 timmar innan sömn, så du slipper matsmältningen som kommer att störa dig.

Tänk tvärtom
Man kan tro att det enda sättet att behandla sömnbrist är att fokusera på att sova mer, men ett sätt läkare använder på patienter med sömnlöshet är att få de att sova mindre. Denna metod kommer förr eller senare att tvinga kroppen tillbaka till sömnrutiner som du sedan kommer kunna ta tillbaka, timme för timme.

Dags för dig att få vakna upp utvilad.

Dags för dig att få vakna upp utvilad.

redaktion@improveme.se

2011-08-09 13:19:00

Publicerad: 9 augusti 2011

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på