Caroline Engvall är 33 år och jobbar som redaktör, frilansjournalist och författare. Hennes bok "14 år till salu", en sann berättelse om en ung flicka som säljer sex, blev en stor succé. Nu kommer den fristående uppföljaren "Skamfläck", där hon berättar om unga som skadar sig själva med sex.
Hur pass vanligt är det att ungdomar säljer eller på annat sätt missbrukar sex?
-Kunskapen om barn och unga som säljer sex eller skadar sig med sex är än så länge ganska liten, men en stor undersökning bland elever i gymnasiets årskurs 3 från 2009 visar att 1,5 procent av ungdomarna hade fått ersättning för sex (1,7 procent av killarna och 1,2 procent av tjejerna). Det motsvarar ungefär en i var tredje klass. Mer än varannan gymnasieelev, 57 procent, hade träffat någon som de lärt känna på nätet. Av dem hade var tionde elev fått betalt för, känt sig pressad till eller utsatts för övertalningsförsök till att ha sex.
Vad tror du att beror på att unga säljer sex?
-Det finns många olika anledningar som ligger bakom, men en gemensam nämnare för unga som säljer och skadar sig med sex är ofta ett tomrum. Detta tomrum kan ha uppstått på många olika sätt. I min bok Skamfläck berättar till exempel Sandra, uppvuxen på fina Östermalm i Stockholm, om hur hon helt enkelt inte står ut med kraven från den fina fasaden familjen ska upprätthålla. Det måste inte alltid ligga ett tidigare sexuellt övergrepp eller trauma i bakgrunden, även om det ofta gör det.
Vad finns det för hjälp så att unga människor kan ta sig ur detta destruktiva beteende?
-Nu börjar det här problemet bli allt mer känt, men tyvärr finns det fortfarande vuxna professionella som inte kan så mycket om ämnet. Jag vill ändå uppmana unga att söka hjälp, annars är det väldigt svårt att komma ur det destruktiva på egen hand. Berätta för en vuxen du har förtroende för, en person på en stödjour, en socionom, kurator eller psykolog. Det finns hjälp att få på olika ställen men ibland kan det ta lite tid innan du hittar rätt. Men ge inte upp!
Vad kan man göra som ung för att stärka sin självkänsla så att man inte är lika beroende av yttre bekräftelse?
-Jag skulle vilja vända på steken och lägga ansvaret på oss vuxna istället för att den unge måste ändra sig. Vad kan vi i samhället göra för att ungas självkänsla stärks och de inte blir lika beroende av yttre bekräftelse? Vi kan lära oss mer om varför unga mår dåligt, vi kan ta mod till oss att identifiera unga som mår dåligt och är i risk för att må dåligt -och framförallt prata -fråga hur våra unga och kompisar mår.
Vad är ditt mål med boken Skamfläck?
-Att de unga som gör illa sig själva med sex ska förstå att de inte är ensamma. Att det faktiskt finns hjälp att få. Jag vill också ge stöd till de kompisar och vuxna som inte vet hur de ska fråga och tackla det här problemet, längst bak i boken finns ett kapitel om hur man kan göra som närstående. Mer läsning finns också på alldeles nystartade hjälpsajten för de unga www.intetillsalu.se -jag tyckte att en sådan behövdes och nu är den klar. Känns jättebra.
Vad kan du berätta om Inte till salu-manifestationen?
-Jag kände att jag ville uppmärksamma dessa utsatta unga på ett större sätt än bara med bokstäver, så jag körde igång ett större projekt än vad som var tänkt från början. Kollade om man kunde hyra Kungsträdgården -och det kunde man. Hörde om justitieministern ville tala -och det ville hon. Så nu är ett stort gäng bra personer samlade för att tala om detta problem, den 23 augusti klockan 17 på stora scenen i Kungsträdgården i Stockholm, tillsammans med artister -kom gärna och visa ditt stöd!
2011-08-11 09:41:00