Vikten av promenader

improveme.se

Är du redo att ta stegen mot ett sundare liv? Sophiahemmets chefläkare Peter Möller förklarar hur en stegräknare kan hjälpa dig att komma igång.

Det brukar sägas att den bästa träningen är den som blir av.

Det är där vardagsmotionen
kommer in i bilden. För en typ av fysisk aktivitet som inte kräver något ombyte eller utrustning, någon särskild träningslokal, partner, planering eller större tidsåtgång, som är helt gratis och kan utföras av i princip alla -den blir så klart av betydligt oftare än krångliga träningsmetoder.

I dag lever de flesta ett ganska stillasittande liv som knappast kräver någon fysiskt aktivitet överhuvudtaget, säger Peter Möller, chefläkare på Sophiahemmet i Stockholm.
-Det moderna samhället är inte konstruerat för att vi ska motionera. Vi åker hiss, rulltrappa och bil och går mindre och mindre. Vi kan göra allt med våra mobiler och behöver inte flytta på oss längre. Människan är ju en gång i tiden konstruerad för mycket mer fysisk aktivitet, så vardagsmotionen behövs. Vårt stora problem är ju övervikt och typ-2-diabetes, som ökar explosionsartat i västvärlden, berättar han.

Det enklaste sättet
att göra vardagsmotionen till en vana är med de klassiska knepen, menar Peter Möller: ta trapporna istället för hissen, gå av bussen en hållplats för tidigt eller cykla till jobbet eller skolan.
-Utnyttja de tillfällen på dagen då du ändå har möjlighet att röra på dig eller att flytta på dig, tipsar han.

Många har också en tendens
att överskatta hur mycket de faktiskt rör på sig. Utmattad efter en tuff dag på jobbet kanske man tror att man har rört på sig ordentligt -men stress är inte samma sak som motion. När personer med ett stillasittande arbete får testa att bära en stegräknare på höften under några dagar blir de ofta förvånade över hur få steg de faktiskt tar.
-Att använda en stegräknare är en möjlighet att få klart för sig hur mycket eller hur lite man går. Då kan man också se vad skillnaden blir om man nu bestämmer sig för att gå av en hållplats tidigare och gå sista biten till jobbet, det får man inte riktigt mått på annars, säger Peter Möller.

Just att ha ett tydligt sätt
att mäta sin utveckling fungerar som en motivationsfaktor för många människor. Lägger man därutöver till ett tävlingsmoment ökar chansen ytterligare att få folk att röra på sig. Därför arrangerar en del arbetsplatser stegräkningstävlingar för sina anställda.

Steg.se, som arrangerat stegtävlingar
sedan 1999, rapporterar att anställda som deltar i en stegtävling går i genomsnitt 6201 steg per dag innan en tävling -men 10 553 steg per dag under tävlingen. Många blir dessutom så peppade att de behåller den goda vanan, eller till och med börjar träna på allvar, även efter att tävlingen avslutats.

Steg.se:s senaste projekt
kombinerar motions- och teambuildingaspekterna av en stegtävling med välgörenhet. I ”Rädda Barnens Stegtävling” kan lag nämligen anmäla sig för att räkna steg och samla in pengar till Rädda Barnens globala projekt EveryOne, som arbetat för att minska dödligheten hos barn. Tävlingen drar igång 16 januari 2012 och många företag väljer nu att ge bort ett stegräkningskit till sina anställda i julklapp eller deltar i tävlingen som en hälsoinsats inför det nya året.

För mer information om Rädda Barnens Stegtävling, besök <a href=“http://www.steg.se“ target=“_blank“>Steg.se</a>.

Sophiahemmets chefläkare Peter Möller ordinerar ofta träning istället för mediciner till patienter.

Sophiahemmets chefläkare Peter Möller ordinerar ofta träning istället för mediciner till patienter.

[email protected]

2011-12-13 11:29:00

Publicerad: 13 december 2011

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag