Kontroversiellt om kolhydrater

Nå din målvikt genom att skippa kolhydraterna, det säger i alla fall Socialstyrelsen som i dagarna godkänt en kolhydratfattig dietmetod för överviktiga och diabetiker.

Tidningen Aftonbladet rapporterar idag om läkaren Annika Dahlqvist som anmäldes för två år sedan till Socialstyrelsen då anmälarna ansåg att hon rekommenderade sina patienter en direkt hälsovådlig diet. I sina rekommendationer lämnade Dr. Dahlqvist rådet till såväl överviktga som diabetiker (av typ 2) att minska ner på kolhydraterna (så att de utgör max 10 procent av det totala energiinnehållet) och istället öka fettintaget – en rekommendation slående lik den välkända Atkinsdieten. Även Dahlqvists dåvarande arbetsgivare ställde sig bakom anmälarna och uppmanade henne att upphöra med sina dietrekommendationer.

Socialstyrelsen har nu återkommit med svar i frågan och säger “Socialstyrelsen bedömer att “Dr. Dahlqvists rekommendationer av lågkolhydratkost till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet“

Myndighetens svar är något motsägelsefullt eftersom såväl Socialstyrelsen som Livsmedelsverket fortsatt officiellt rekommenderar en betydligt högre del kolhydrater (55-60 procent) i dieten samt avråder från just minskning av dessa.

Annika Dahlqvist har sedan en tid lämnat sin tidigare arbetsgivare och arbetar idag bland annat med att skriva om och besvara frågor om kost på internet, dessutom föreläser hon i ämnet.

Socialstyrelsens Johan Carlson kommenterar beslutet via myndighetens hemsida och betonar vikten av att individen och dess specifika behov är avgörande i dietval och att “en längre tids uppföljningar/studier genomförs innan långtidsbehandling med lågkolhydratkost inleds“

Bildspel: Kontroversiellt om kolhydrater

Bildspel: Kontroversiellt om kolhydrater

2008-01-18 18:20:00

Publicerad: 18 januari 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp