Sanningen om maten

improveme.se

Kost- och fitnessexperten Martin Löwgren listar de saker du kanske inte visste om maten och drycker du konsumerar.

Hur mycket vet du egentligen om din föda och vad den innehåller?

Ta reda på det i bildspelet ovan, där vår kostexpert Martin Löwgren listar sakerna många inte lärt sig.

Visste du att...

Visste du att…

...sett till hur mycket protein i gram man får för varje krona så är ett proteinpulver bland det absolut mest prisvärda?

…sett till hur mycket protein i gram man får för varje krona så är ett proteinpulver bland det absolut mest prisvärda?

...det svarta eller

…det svarta eller ”brända” delen av det stekta köttet/kycklingen/fisken är förstört eller bättre benämnt denaturerat protein som man alltså förlorat under tillagningen? Tillaga därför helst kött/fisk/fågel i ugn för att inte förlora det värdefulla proteinet.

...koffeinhalten är lika hög oavsett om du väljer vanlig eller sockerfri Coca-cola? Värt att tänka på om man är koffeinkänslig och tar sockerfri läsk sent på kvällen.

…koffeinhalten är lika hög oavsett om du väljer vanlig eller sockerfri Coca-cola? Värt att tänka på om man är koffeinkänslig och tar sockerfri läsk sent på kvällen.

...mjölk (oavsett om det är lättmjölk, mellan eller standard) innehåller 5 gram socker per deciliter (Coca-cola innehåller 10 gram per deciliter)? Värt att tänka på nästa gång du vill klunka i dig en liter mjölk för att få i dig dess protein.

…mjölk (oavsett om det är lättmjölk, mellan eller standard) innehåller 5 gram socker per deciliter (Coca-cola innehåller 10 gram per deciliter)? Värt att tänka på nästa gång du vill klunka i dig en liter mjölk för att få i dig dess protein.

...äggulan är den proteinrikaste delen av ägget? Dock finns även fettet i just gulan, men avseende proteinhalt är gulans halt högre än vitans.

…äggulan är den proteinrikaste delen av ägget? Dock finns även fettet i just gulan, men avseende proteinhalt är gulans halt högre än vitans.

...det är lika mycket socker per deciliter i naturligt färskpressad juice som det är i fabriksproducerad koncentratsjuice? 10 gram socker per deciliter (samma som Coca-cola) innehåller juice. Värt att tänka på när det ska ätas och drickas en massa till frukosten/mellanmålet.

…det är lika mycket socker per deciliter i naturligt färskpressad juice som det är i fabriksproducerad koncentratsjuice? 10 gram socker per deciliter (samma som Coca-cola) innehåller juice. Värt att tänka på när det ska ätas och drickas en massa till frukosten/mellanmålet.

...vetemjöl innehåller hela 72 gram kolhydrater per 100 gram (cirka 1,5 dl)? Värt att tänka på nästa gång du överväger att göra pannkakor eller liknande, som ofta innehåller många många decilitrar vetemjöl.

…vetemjöl innehåller hela 72 gram kolhydrater per 100 gram (cirka 1,5 dl)? Värt att tänka på nästa gång du överväger att göra pannkakor eller liknande, som ofta innehåller många många decilitrar vetemjöl.

...en Big Mac & Co plusmeny innehåller drygt 1 300 kcal, vilket är cirka 50-75 procent av vad en normal och fullt frisk tonåring ska få i sig kalorimässigt under en hel dag? Sen innehåller det alldeles för mycket socker, dåliga fetter och annat för att anses vara en bra måltid, men jag ville bara illustrera kalorimängden.

…en Big Mac & Co plusmeny innehåller drygt 1 300 kcal, vilket är cirka 50-75 procent av vad en normal och fullt frisk tonåring ska få i sig kalorimässigt under en hel dag? Sen innehåller det alldeles för mycket socker, dåliga fetter och annat för att anses vara en bra måltid, men jag ville bara illustrera kalorimängden.

...Gainomax innehåller hela 40 gram rent tillsatt socker per paket? En burk Coca-cola innehåller bara 30 gram och är dessutom godare och billigare (fast båda är lika dåliga som mellanmål, såklart). Proteinet i Gainomax är dessutom av långsam typ, vilket är långt ifrån optimalt i samband med träning. Värt att tänka på för såväl plånbok, bukspottkörtel och mellanmålsalternativ.

…Gainomax innehåller hela 40 gram rent tillsatt socker per paket? En burk Coca-cola innehåller bara 30 gram och är dessutom godare och billigare (fast båda är lika dåliga som mellanmål, såklart). Proteinet i Gainomax är dessutom av långsam typ, vilket är långt ifrån optimalt i samband med träning. Värt att tänka på för såväl plånbok, bukspottkörtel och mellanmålsalternativ.

...ost är en alldeles suverän, prisvärd och nyttig protein och fettkälla som dessutom inte innehåller något onödigt socker överhuvudtaget?

…ost är en alldeles suverän, prisvärd och nyttig protein och fettkälla som dessutom inte innehåller något onödigt socker överhuvudtaget?

2012-01-05 15:06:00

Publicerad: 5 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp