Liten hjärna med stress

improveme.se

Stress krymper din hjärna – bokstavligen. Forskning visar att känslosamma perioder i livet kan leda till förlorad hjärnmassa.

Ja, du läste rätt. Enligt forskare från Yale University i Conneticut kan hårda perioder i livet bokstavligt talat krympa din hjärna. Med hårda perioder talar vi dock inte om en stressig måndag på jobbet, utan en skilsmässa, tid under arbetslöshet eller liknande. Vävnaden som innehåller nervceller och anslutningar kallas grå materia, och är den del av hjärnan som bearbetar känslor.

Efter att ha scannat 103 individer för en undersökning, där vissa hade varit med om trauman i livet, visade det sig att de som hade tagit sig igenom psykiskt svåra händelser hade mindre grå materia än de andra.

En mindre mängd av denna vävnad innebär också svårare att hantera känslor i stressiga situationer. ”Regionerna i hjärnan som visade lägre nivåer av grå materia är också de regioner som är kopplade till att bearbeta upplevelser”, menar Yales universitetslektor Emily Ansell. ”Vi är övertygade om att detta kan leda till svårigheter att kontrollera känslor under stressiga omständigheter”.

Men det här är inte hela världen. En förlust av grå materia kan undvikas, till och med återställas. Innan du går till en psykolog bör överväga om det finns andra alternativ, och som tur är finns det. En utekväll med dina kompisar, där du slutar tänka på dina problem och bara har kul, kan göra susen.

Eller ännu bättre -ta en semester. I en annan undersökning studerades elever som pluggade inför sina tentor. Detta kombinerat med att lägga fokus på andra saker med jämna mellanrum för att de inte ska få en ordentlig studietid. Resultaten? Efter en månads semester fick samma elever göra tentan igen och klarade sig avsevärt mycket bättre.

Om det varken finns tid eller pengar för en semester är en simpel distraktion ett alternativ, hävdar psykologiprofessorn Thomas Joiner. ”Att fokusera på vad som händer med dina vänner och din familj i ett positivt synsätt kommer ta bort dina tankar på det hemska som hänt”, menar han. Det kan vara så simpelt som att fråga hur brorsans senaste löptur kändes eller vad morsan tycker om det senaste avsnittet av Desperate Housewives.

Så låt inte din hjärna krympa. Nästa gång något tynger ner dig -umgås med folk du tycker om.

Bildspel: Liten hjärna med stress

Bildspel: Liten hjärna med stress

kevin.krooks@improveme.se

2012-01-20 14:52:00

Publicerad: 20 januari 2012

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på