Uttorkande humör

improveme.se

Dåligt humör? Det behöver inte bero på att du är småhungrig. Nya studier i Journal of Nutrition visar att mild uttorkning är tillräckligt för att tända din stubin.

Nu har du ytterligare en anledning till att dricka vatten. Förutom att det återfuktar din hud och minskar hungerkänslan, kan det även få dig på gladare humör om du känner dig lite nere.

I en ny undersökning testades 25 kvinnors humör under olika perioder vid vätskeintag och träning. Resultaten visade att till och med lite uttorkning -oavsett om det skedde under arbete eller vila -slutade i dåligt humör.

Så kort sagt -ju sämre vätskeintag, desto sämre humör.
Forskarna är dock inte helt säkra på hur detta hänger ihop. Troligtvis beror det på att uttorkning kan upptäckas av neuroner och sedan skicka signaler till humörområdet I hjärnan så fort symptom visar sig. Det här resulterar i den tjurighet vi kan uppleva när vi är irriterade.

Men tro det eller ej, effekten är värre hos kvinnor än män. Harris Lieberman, fil. kand. på US Army Research Institute of Enviromental Medicine, menar att detta kan bero på att damerna blev testade under träning. “Normalt sett är kvinnor mindre aerobiskt tränade än män”, förklarar han. “Ansträngningen av ett träningspass kombinerat med att vara törstig kan påverka tjejer mer än killar”.

Att dricka vatten gör dig inte bara gladare. En halvliter när du vaknar förbättrar även din ämnesomsättning för resten av dagen.

Bildspel: Uttorkande humör

Bildspel: Uttorkande humör

[email protected]

2012-02-03 10:54:00

Publicerad: 3 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp