Orsaken till att du äter snabbt

improveme.se

Vissa äter snabbt, vissa långsamt. Men vad beror detta på egentligen? Vi förklarar orsaken till beteendet och vilka effekter det kan ha.

Många har en förmåga att äta snabbt. Att det kan bero på personer i ens omgivning är det dock inte många som känner till. Ny undersökning i tidskriften PLoS ONE visar att folk ofta härmar sina matpartners när de äter.

Hur kommer sig detta? Svaret är helt enkelt på grund av att ”vi imiterar andra för att passa in”, säger forskaren Roel Hermans.

– Vi härmar automatiskt många aspekter hos de människor vi samspelar med, inklusive deras gester, ställningar och tonläge, menar han.

Vad många dock inte har i åtanke är att sättet människor äter på kan leda till negativa bedömningar. Ett exempel: I en studie blev män tillfrågade att betygsätta kvinnor på hur åtråvärda de var som en möjlig vän eller kärlekspartner. De kvinnor som åt mindre måltider fick högre betyg än de som åt större.

Sanningen är att proppa ner sig mat i snabb takt leder till viktökning. Då det tar ungefär 20 minuter för kroppen att uppfatta mättnadskänslor så har människor en förmåga att äta mer när de äter snabbt.

Ett bra tips är att ta en klunk vatten efter varje tugga. Då äter man långsammare, plus att mättnadskänslan kommer snabbare.

Bildspel: Orsaken till att du äter snabbt

Bildspel: Orsaken till att du äter snabbt

[email protected]

2012-02-07 12:11:00

Publicerad: 7 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp