Cancer har alltid varit svårbotat. Men nu har forskare upptäckt ett effektivare sätt att bota sjukdomen. Hur? Genom att sluta äta.
Att bota cancer har alltid varit en utmaning. Men nu visar undersökningar att det är lättare att bli av med sjukdomen genom att fasta.
Tidskriften Science Translational Medicine har upptäckt att de cancerpatienter som inte äter något 48 till 60 timmar innan strålningsbehandling har större chans för att bli friska än de som enbart får behandling. I ett experiment så dog möss med neuroblastom (en aggressiv form av cancer som drabbar nyfödda) när de bara fick strålbehandling. Efter några rundor av medicinering kombinerat med fasta så tillfrisknade 20 procent av de mössen med svår cancer, och 40 procent av de med en mildare variant.
Denna kombination visade sig också vara effektiv mot bröst-, melanom-, och äggstockscancer, och i viss mån hjärncancer.
Sidoeffekter med kemoterapi är oftast hårförlust, matsmältningsproblem och trötthet, på grund av att de giftiga ämnena skadar friska celler för att kunna angripa de defekta. Men tidigare forskning visar att avstå från mat även skyddar mot detta. Tio cancerdrabbade patienter som fastade 62 timmar före och 24 timmar efter behandling rapporterade färre bieffekter, enligt en studie från 2009 i Aging.
Hur kommer det egentligen sig att något så enkelt kan göra en sådan nytta?
Svaret kan ligga i förändringar i cancerceller som kan få dessa att sprida sig. När friska celler inte längre får näring går de in i ett skyddande läge som hjälper dem att överleva. Men eftersom cancerceller har muterats till att växa snabbare i vanliga förhållanden, skapar fastan en motsatt effekt vilket skadar dem lättare.
Med varje genetisk förändring som ger tumören möjlighet att växa och bli elakartad måste tumören ge upp någonting, och vi tror att det är förmågan att klara av extrema förhållanden, menar Valter D. Longo, fil. kand. på University of Southern California.
Trots att dessa fynd har upptäcks genom möss tror Longo att det likväl kan fungera för människor. Tre kliniker har redan börjat testa tekniken, men onkologer vill ändå vänta med att rekommendera metoden till sina patienter ända till 2013, då de slutgiltiga resultaten från testpersoner visas.
2012-02-14 12:48:00