Snooze Alzheimers

improveme.se

Att snooza kan vara skönt. Men det är onödigt – och farligt. Undersökningar visar att störd sömn ökar risken för Alzheimers.

Att vakna flera gånger under natten ökar risken för Alzheimers, enligt en studie framförd av American Academy of Neurology. I undersökningen fick 100 personer i åldrarna 45 till 80 bära en apparat på nätterna som mätte deras sömnmönster. Efter två veckor visade sig det att en fjärdedel av deltagarna hade amyloidplack, det vill säga en uppbyggnad av protein som försämrar kopplingarna mellan nervceller i hjärnan, som i sin tur kan ses hos personer med Alzheimers. De personer som vaknade mer än fem gånger i timmen eller sov mindre än 85 procent av tiden de spenderade i sängen, hade större risk för att drabbas av amyloidplack än de som sov ordentligt.

Men det är inte en fråga om hur länge man sover, snarare hur bra. Saker som stör sömnen (exempelvis kaffe eller för lite motion) kan påverka hur ofta man vaknar, därför bör man skippa kvällskaffet och ta en runda i löpspåret istället. Yo-El JU, biträdande professor i neurologi på Washington University i St. Louis, förklarar att medeltiden deltagarna spenderade i sängen var 8 timmar, men medeltiden för sömn var bara 6,5. ”Det är fullt normalt, men mindre än 6,5 timmar kan öka risken för amyloidplack”, menar han.

Natten räknas alltså innan du stiger upp på morgonen. De som snoozar förstör således sömnen genom att vakna och somna upprepade gånger.

Varför detta är kopplat till Alzheimers är dock fortfarande ganska oklart. Troligtvis är det för att hjärnan inte kan rensa bort amyloider lika effektivt när den är vaken.

Bildspel: Snooze Alzheimers

Bildspel: Snooze Alzheimers

[email protected]

2012-02-15 09:17:00

Publicerad: 15 februari 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag