Friska blodkärl – mindre hjärtfel

improveme.se

Artärer som är "stela" kan leda till hjärtproblem. Men det finns ett sätt att åtgärda detta. Så här stretchar du dina blodkärl.

Att känna träningsvärk kan ibland vara skönt -det är som ett bevis på att man har gjort ett bra träningspass och att musklerna växer. Men när vi blir äldre kan detta bli farligt. Stelheten börjar spridas till artärerna, vilket kan leda till hjärtattack och stroke. Förutom stretching kommer här några tips som får tillbaka spänsten och hållr dina artärer friska.

Flingor till frukost
Börja dagen med fullkornsflingor. ”Havre har en speciell typ av lösliga fibrer som hjälper till att binda kolesterol i magen, så att du kan utsöndra det snarare än att återabsorbera det”, säger dietisten Rachel Redman. Släng på lite blåbär också. En studie i Journal of Nutrition visar att de förhindrar att skadliga sår och plack i artärerna ökar i storlek.

Under träning rinner blodet snabbare i kroppen.. som stimulerar endotialcellerna, vilket i sin tur får hela kretsloppet att frigöra mer kväveoxid. Visst kan det låta farligt, men det är faktiskt bra för kroppen. Blodkärlen slappnar nämligen av och förhindrar blodplättar och vita blodceller från att fastna på väggarna.

Promenera mycket
Men det bästa är ändå att man inte behöver anstränga sig särskilt mycket. Enligt en undersökning i Circulation krävs det bara en daglig promenad på 40 minuter. I studien så studerades 13 överviktiga män i medelåldern som inte motionerade aktivt. Deras endotela funktion förbättrades med 30 procent under en 3-månadersperiod där de, 5 dagar i veckan, successivt promenerade mer och mer tills de var uppe i 40 minuter per dag.

Ät färgglatt
Även kost kan ha en betydande roll i detta, framför allt färgglad kost. ”Sötpotatis, mangos, morötter, tomater och pepparfrukter har alla mycket antioxidanter som arbetar för att neutralisera lipidoxidation som skapar uppbyggnad i artärväggarna”, säger Redman.
Dessutom så förhindrar mango att tarmcancer uppstår eller utvecklas, enligt en undersökning av AgriLife Research.

Bildspel: Friska blodkärl – mindre hjärtfel

Bildspel: Friska blodkärl – mindre hjärtfel

[email protected]

2012-02-24 10:13:00

Publicerad: 24 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp