Använd protein rätt

improveme.se

Vi hör ofta att man ska äta efter träning. Men hur och när? Så här utnyttjar du proteinet till fullo.

Om du är träningsmedveten känner du säkert redan till att du bör ta protein efter ett träningspass för att få ut så mycket som möjligt av det. Men hur mycket ska man egentligen ta, och när?

När du motionerar så är dina muskler förberedda att ta emot protein, vilket innebär att du kommer att ha en möjlighet för att öka muskeltillväxt. För bästa effekt bör dela upp det totala proteinintaget av 10 till 20 gram (vilket motsvarar 1,5 till 3 ägg) så att du konsumerar det vid två tillfällen. Hälften av proteinet innan träning, och hälften efter.

Eftersom kroppen bryter ner musklerna vid hård träning behövs aminosyror för att reparera och bygga upp de igen. Styrketränar du utan att äta tillräckligt kommer du alltså inte att bygga något heller. Dessutom så hjälper protein till att skapa enzymer som är bra i uthålliga sporter som löpning och cykling.

Vare sig det är en proteinbar eller drink eller exempelvis ägg spelar ingen större roll, så länge du får i dig rätt mängd. Det bästa alternativet är dock något som snabbt absorberas upp, exempelvis vassleprotein. Det letar sig fram till ditt blodflöde bara en kvart efter att du har förbrukat det.

Dessutom så är det den bästa källan för leucin, en aminosyra som fungerar som en hormon i kroppen och aktiverar proteinsyntes, alltså den process i cellen som tillverkar proteiner.

En annan form av ämnet är kasein. Eftersom det absorberas långsammare är det perfekt att ta efter träning om du planerar att lägga dig direkt efteråt, då det hjälper dig att hålla en balanserad proteinnivå under natten.

Bildspel: Använd protein rätt

Bildspel: Använd protein rätt

[email protected]

2012-03-15 12:34:00

Publicerad: 15 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp