Chili bra för hjärtat

improveme.se

Stark och röd – likheterna mellan hjärta och chilifrukt. Men kryddstark mat kan faktiskt gynna hjärtat. Här är varför.

Att träna regelbundet och äta bra mat är bra för både välbefinnandet och hjärtat. Men vissa maträtter ger större effekt än andra. Chili con carne, exempelvis.

Enligt en ny undersökning som presenterades på American Chemical Society’s senaste möte så hade forskare från University of Hong Kong studerat effekterna på hamstrar efter intag av capsaicin, det ämne som ger chilipeppar, jalapeños och cayennepeppar sitt starka sting.

Forskarna matade en grupp hamstrar med kryddstark mat medan den andra fick helt caspsaicin-fria måltider. De som åt den kryddiga födan visade sig ha lägre nivåer av LDL (dåligt kolesterol) jämfört med den andra gruppen. Kryddorna blockerade dessutom den gen som får artärerna att dra sig samman, vilket innebar att musklerna var mer avslappnade och blod lättare kunde ta sig till hjärtat.

Vetenskapsmän behöver fortfarande göra fler undersökningar för att se ifall samma effekt som sker på hamstrar också sker på människor. Rent generellt blir effekten inte bättre ju mer chili man konsumerar, för mycket av det starka kan orsaka inflammationer och få magen att utsöndra ett överskott av magsyra.

– Kryddig mat kan göra magsår och refluxsjukdomar värre, säger Alexandra Caspero, ägare av ett en viktnedgångs- och träningsnäringstjänst.

Om man inte tycker om dessa typer av maträtter finns alternativ.

– Vissa capsaiciner finns i mildare pepparfrukter som spansk paprika, sötpaprika och körsbärspaprika, säger Caspero.

Föredrar man andra kryddor helt och hållet finns det små mängder även i oregano och kanel.

Bildspel: Chili bra för hjärtat

Bildspel: Chili bra för hjärtat

[email protected]

2012-04-04 10:03:00

Publicerad: 4 april 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp