Du kan ha diabetes utan att du vet om det. Faktum är att runt hälften av alla drabbade inte vet om att de är diabetiker. Vår guide hjälper dig se om du är i riskzonen.
“Sockersjuka“, “silent killer“, “diabetes“. Det finns många namn för sjukdomen. Vad många inte vet är att fler än 246 miljoner i världen, och 350 000 av landets invånare, lider av den. Dessutom känner ungefär hälften av de drabbade inte till att de ens har diabetes.
Det finns olika typer av sjukdomen, men de två vanligaste finner du i en kort sammanfattning nedan.
Typ 1-diabetes
Kroppen har helt eller nästan slutat producera det egna hormonet insulin.
Typ 2-diabetes
Kroppen kan producera insulin, men inte tillräckligt.
Gemensamt för de båda typerna är att sockerhalten i blodet är för högt och det gäller att hålla en så stadig blodsockernivå som möjligt. Behandlingen beror på vad orsaken till sjukdomen är och hur grov diabetes man har.
Sjukdomen kallas också för the silent killer just för att många inte känner till att de är drabbade. Det bästa är att göra ett blodtest, men om du har dessa symptom kan du vara i farozonen för diabetes typ 2.
Törstig och kissnödig
Om du måste kissa väldigt ofta, speciellt mitt i natten, kan det vara ett tecken på diabetes. Njurarna arbetar väldigt hårt för att göra sig av med all extra glukos i blodet, därmed ivrigheten för att lätta på trycket.
Men vad som går upp måste också komma ner. All vätska du kissar ut måste ersättas med ny vätska, så känner du dig konstant törstig kan även detta vara ett tecken på att du är drabbad.
Viktminskning
För höga blodsockernivåer kan också orsaka snabb viktminskning, typ fem till tio kilo under loppet av några månader.
På grund av att insulinet inte transporterar glukos till cellerna (där de kan lagras som energi) tror kroppen att du svälter och börjar bryta ner protein från musklerna som ett alternativt bränsle.
Hunger
Plötsliga hungerkänslor (trots att du har käkat) kan uppstå på grund av skarpa toppar och dalar i blodsockernivån. När det sänks så tror kroppen att du inte har ätit, och kräver då mer glukos som cellerna behöver för att fungera korrekt.
Hudproblem
Hud som kliar kan vara ett resultat av torr hud eller dålig blodcirkulation, som i sin tur kan vara ett tecken på diabetes.
Långsam läkning
Infektioner och olika typer av sår som läker ovanligt långsamt kan vara allvarligt. Det händer ofta på grund av att blodkärlen är skadade från överflödiga mängder glukos som transporteras i blodkärl, vilket gör det svårare för blodet att nå de områden som behöver läkas.
Jästinfektioner
Diabetespatienter har en högre känslighet för vissa infektioner, men främst svampinfektioner. Kvinnor bör vara extra vaksamma på underlivet där det lätt kan uppstå.
Trötthet
Om du måste gå upp flera gånger per natt för att kissa så är det inte konstigt att du kan känna dig trött. Dessutom påverkar den extra ansträngningen som kroppen gör för att kompensera för den förlorade glukosen dig ännu mer.
Avdomningar
Stickningar och avdomningar i händer och fötter kan vara en indiktation på diabetes, speciellt om det är i kombination med svullnad eller brännande smärta.
Detta kan ske på grund av att sjukdomen har skadat nerver. Om blodsockret stiger för länge så kan nervskadorna bli permanenta därför ska det behandlas så snabbt som möjligt.
Testa dig
Det finns flera olika sätt att testa sig för diabetes, det vanligaste är dock genom blodprov. Har du högt blodsocker i ett (av flera) test måste du fortsätta med dessa, eftersom ett högt blodsocker också kan bero på exempelvis sjukdom eller mediciner.
Om du har något av dessa symptom och känner dig orolig -testa dig. Ta det säkra före det osäkra och låt en läkare kan ge dig en ordentlig diagnos.
Du kan också börja förebygga diabetes redan nu genom att följa våra råd här.
2012-05-24 10:28:00