Mathemlisar från världen

improveme.se

Pizza, curry, paella. Det finns många delikatesser vi känner till i världen, men desto fler hemligheter. Här är hälsotipsen du inte visste om.

Ät sött
Lilla ön Okinawa Island tror sig leva längst av alla i världen, främst på grund av deras diet. Förutom deras rika kost på fisk och grönsaker så verkar sötpotatis vara en återkommande ingrediens.

De är packade med antioxidanten glutation som förbättrar immunförsvaret och skyddar mot Alzheimers, cancer och hjärtattacker.
 
Ät smart
Förutom befolkningen på Okinawa Island är Italiens invånare duktiga på att äta fisk, främst vid syditalienska medelhavskusten. Sardiner och makrill innehåller mer omega-3 än andra fiskar och är mindre förorenade, säger Tim Fitzgerald, marinforskare hos Enviromental Defense Fund.

Olivolja bör dessutom förvaras i mörka flaskor då ljus och värme annars kan förstöra de nyttiga ämnena.

Ät sakta
-Spanjorer äter vanligtvis sina måltider senare på dagen, men också långsammare, säger Samantha Heller, legitimerad dietist.

En japansk studie visade att de som äter snabbare lägger på sig mer fett under åren än de som äter långsammare. Ersätt därför vanliga potatisen mot den sötare varianten.

Ät socialt
– Att äta tillsammans med någon är daglig social tillställning i många europeiska länder, säger Heller.

Undersökningar visar att familjen som äter tillsammans är allmänt friskare. Barn som äter med familjen har dessutom lägre BMI.

Ät gurkmeja
Vi har ofta hört att curry är en typisk indisk krydda, men gurkmeja är också en nyckelingrediens i de flesta indiska maträtter.

-Curcumin, ett ämne i gurkeja, är fyllt med antiinflammatoriska egenskaper och kan minska risken för cancer, säger Heller.

Bildspel: Mathemlisar från världen

Bildspel: Mathemlisar från världen

[email protected]

2012-06-12 09:04:00

Publicerad: 12 juni 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp