Forskarnas senaste upptäckt går stick i stäv med lightfilosofin. Vi behöver nämligen fett för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.
Sallad är nyttigt, men bara om du inte dränker den i en fet salladsdressing. Eller? En ny amerikansk studie menar att du tvärtom ska hoppa över den fettsnåla lightdressingen och satsa på ett oljebaserat alternativ.
Det är forskare vid Purdue University i Indiana som hävdar att kroppen inte kan ta till sig alla de nyttiga ämnen som finns i salladsgrönsakerna och måltiden inte också innehåller fett. Framför allt handlar det om karotenoider, en grupp fettlösliga näringsämnen som finns naturligt i växter. Dessa motverkar bland annat caner och hjärt- och kärlsjukdomar och agerar som antioxidanter genom att skydda kroppens celler mot fria radikaler.
Ju mer fett salladen innehåller, desto mer av dessa ämnen kan kroppen absorbera, visar studien. En salladsdressing baserad på olivolja är ett utmärkt alternativ, menar forskarna.
2012-06-28 08:51:00