Anna-Kari frågor 2

improveme.se

Anna-Kari Hajati arbetar på Ortodonti Akademin i Stockholm som specialisttandläkare i tandreglering. Hon är dessutom expert på en ny "osynlig" typ av tandställning. Här svarar hon läsarna på deras frågor om tandhälsa.

Hej,
Varje gång jag ska tugga något hårt (typ morot) så knastrar det ibland till i baktänderna, ungefär som om jag tuggar på en sten. Är det små bitar av tanden som lossnar hela tiden eller är det något annat? Har fyllt igen hörntänderna längst ner, längst bak, med en vit fyllning förut. Kan det vara detta som ”lossnar”?
MVH Nour

Hej Nour,
Det kan vara svårt att svara exakt på vad det kan vara utan att ha undersökt Dig. Att det skulle föreligga ett samband med fyllningen på hörntanden verkar dock ej särskilt sannolikt. Tänkbara orsaker till knaster kan vara 1) att Du gnisslar tänder 2) att motstående tänder har skilda fyllnadsmaterial i det aktuella området 3) att knastret kommer från käkleden. Knastret i sig behöver Du inte oroa Dig för. Jag rekommenderar Dig ändå att be ordinarie tandläkare bedöma vad som orsakar knastret nästa gång Du bokar tid för undersökning.

Hej,
Jag undrar hur länge en metallfyllning i tänderna håller? Har haft släktingar som har råkat ut för att det ”lossnar”.
Hälsingar Olov

Hej Olov,
Din fråga gäller hur länge man kan förvänta sig att en metallfyllning ska hålla. Det finns inte någon generell livslängd, men inverkande faktorer är hur mycket av den ursprungliga tanden som finns kvar och att tandhälsan är god. Små fyllningar i en frisk mun kan hålla i ett flertal decennier och stora fyllningar i en kariesaktiv mun kan lossna ganska frekvent. Det som däremot händer ganska ofta med äldre metallfyllningar är att de lossnar på grund av sprickor eller frakturer i tänderna.

Hejsan,
För några veckor sedan så bestämde jag mig för att jag ville ha tandställning. Jag har läst om den osynliga tandställningen, men själv har jag inga problem med att ha en vanlig. Min fråga är helt enkelt vilket av alternativen (osynlig eller vanlig metall) som ger bäst och snabbast effekt?
MVH Simone

Hej Simone,
Du undrar vilken tandställning som ger bäst och snabbast effekt. Om Du med osynlig tandställning avser fastsittande tandställning på insidan, så kallad lingual teknik, så har de samma potential vad gäller behandlingsresultat och effektivitet. Det tar dock längre tid innan behandlingen kan att komma igång med tandställning på insidan eftersom den måste tillverkas specifikt för Dina tänder. Det tar också något längre tid att vänja sig med den typen. Argumenten för tandställning på insidan är huvudsakligen estetiska.

Hej Anna-Kari,
Jag har en fråga angående tandställningar. Hur lång tid brukar det generellt sett ta innan tänderna är helt raka, och hur ofta måste man ”spänna” upp tandställningen? Kan tänderna bli sneda efter man har tagit ut den?
Hälsningar från Klara

Hej Klara,
Hur lång tid det tar att få tänderna helt raka är högst individuellt och beror på bettfelets karaktär och svårighetsgrad. Man börjar för det mesta med utjämning av tänderna innan man går vidare med andra typer av korrigeringar som till exempel syftar till att bettet ska passa ihop. Tandställningen spänns med mellan 4 till 12 veckors mellanrum beroende på typ av teknik och vart i behandlingen man befinner sig. När man arbetar med biologiska behandlingar, och där utgör tandreglering inget undantag, måste man utgå ifrån att tänderna strävar tillbaka till sitt ursprungliga läge. Därför rekommenderas nästan alltid någon form av eftertandställning för att stabilisera tänderna i det nya läget.

Hallå,
Undrar lite om munskölj. Har läst olika recensioner om munskölj, men det har varit blandad kritik. Har testat Listerine en gång men det är väldigt starkt för mig, och det känns som att det skadar min mun. Kan en munskölj göra det, om man kanske tar för mycket? Vilka risker finns det annars? Anledningen är för att jag vill få bort plack och illaluktande andedräkt.
Hälsningar Fabian

Hej Fabian,
Din fråga gäller munskölj och eventuella risker. Listerine innehåller eteriska oljor vilka kan upplevas mycket starka hos vissa individer. Man har gjort tester på just Listerine och om det kan ge upphov till skador på känsliga slemhinnor. Man har inte kunna hitta belägg för det. Plack har man bäst kontroll över genom att inte småäta och genom att hålla ett lågt sockerintag samt genom mekanisk rengöring. Sköljning kan aldrig ersätta detta men kan utgöra ett komplement under vissa förutsättningar. Vi vet inte vad sköljning med antimikrobiella ämnen gör men balansen i munhålans bakterieflora vid långtidsanvändning. När det gäller illaluktande andedräkt bör Du i första hand diskutera orsaken med ordinarie tandläkare. Därefter kan Du säkert få råd om hur Du får bukt med detta.

Bildspel: Anna-Kari frågor 2

Bildspel: Anna-Kari frågor 2

kevin.krooks@improveme.se

2012-08-02 10:06:00

Publicerad: 2 augusti 2012

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på