Så måttar du maten

improveme.se

Att hålla koll på hur många kalorier man får i sig är ett effektivt sätt att hålla vikten. Men hur gör man när man ska äta ute eller bli bortbjuden på middag? Vår fitnessexpert Martin Löwgren vet svaret.

En av de absolut viktigaste sakerna jag tycker man ska lära sig på tränings- och kostsidan är att lära sig räkna ut hur mycket mat man äter varje dag.
 
Lättast görs detta med en köksvåg och sedan någon tabell som visar hur mycket maten innehåller per 100 gram, deciliter och så vidare. Detta är det klassiska och absolut bästa sättet att hålla koll på hur mycket mat man får i sig. Får man i sig för många kalorier så kommer man gå upp i vikt, får man i sig för lite kommer man gå ned i vikt och äter man precis lika mycket som ens kropp förbrukar kommer man stå still i vikt.

Alla människor som påstår att de inte kan gå upp i vikt äter för lite. Alla människor som säger att de inte kan gå ned i vikt äter för mycket och alla människor som håller sin vikt äter med andra ord precis så mycket som deras kropp behöver. Visst finns det metabola störningar och sjukdomar som gör att man minskar eller ökar i vikt mot sin vilja (och trots att man inte äter för lite eller för mycket), men dessa är så extremt ovanliga att jag inte tar upp dem i denna artikel.

Svårare än så
här är det faktiskt inte och detta är grunden i näringslära. Lär dig räkna ut vad din kropp behöver och du är en bra bit på vägen. Det finns en massa olika formler för att göra detta. Personligen och på mina klienter använder jag denna formel.

Män:
66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) – (6.775 x ålder)

Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) – (4.676 x ålder)

Slutsiffran är ditt BEE, det vill säga ditt basala energibehov vid vila. Därefter multiplicerar du ditt BEE med en aktivitetsfaktor där det lägsta (1.2) är en dag framför datorn och det högsta (2.0) är vardagen för en elitskidåkare.

Summan du får nu är det kaloriintag du behöver få i dig varje dag för att kunna träna så som du gör utan att tappa vikt. Vill du gå upp i vikt lägger du bara lite kalorier på denna summa (vanligtvis brukar man lägga till 500 kcal) och vill du gå ned i vikt gör du bara tvärtom (drar bort 500 kcal).

Nu ska ju inte
detta bli en artikel om hur man räknar ut sitt BEE eller hur man gör för att exakt räknar vad man behöver äta för att gå upp eller ned i vikt. Detta är en artikel om vikten av att lära sig räkna med ögat.

Alla kan köpa en våg och börja väga allt man äter men 99 procent skulle bli tokiga efter några månader av att leva på det viset och fokuset över matintaget skulle ta alldeles för stor plats och göra en helt besatt. Det funkar att göra såhär några veckor i samband med till exempel en tävlingssatsning eller diet (jag har själv gjort det flera gånger) men att leva med en våg är ingen hållbar lösning. Det är däremot att lära sig räkna med ögonen. När man räknar med ögonen blir det genast mycket enkelt att äta ute på restaurang tillsammans med sina vänner och man behöver inte säga nej till vänners middagsinbjudningar för att man inte vet hur många kalorier man kommer få i sig från deras mat.
 
För att kunna lära sig räkna med ögonen behöver man först och främst få en uppskattning över hur mycket maten vi äter innehåller rent energimässigt. En bra sida för detta är Finska livsmedelverket. Till skillnad från Svenska livsmedelsverket är denna hemsida enkel, tydlig och mycket användarvänlig, varför jag rekommenderar er att använda den. I början kommer ni självklart behöva en våg för att börja lära er hur mycket allt innehåller men efter några veckor kommer ni lära er att kycklingfilé innehåller runt 140 kcal per 100 gram och eftersom en vanlig file oftast är 150 gram så vet ni att varje kycklingfile är 210 kcal.

Äter ni ute på en restaurang och beställer till exempel kycklingefilé med ris och kycklingenfilén som kommer in är ungefär i vanlig storlek så kommer ni med ögat kunna veta att detta är samma mängd och därför samma kcalmängd som om ni skulle lagat den hemma. Ni slipper sitta och oroa er för om ni fått i er för mycket eller för lite då och kan njuta av maten fullt ut.

Likadant om ni väljer lax. Per 100 gram innehåller lax (enligt Finska livsmedelsverket) 195 kcal och eftersom en vanlig laxfile är cirka 150 gram innehåller varje portion 292 kcal. Svårare än såhär är det inte och detta tänk går att applicera på precis allt.

Självklart blir det
inte alltid 100 % rätt med mängderna, men å andra sidan så kommer inte en dagsform förstöras för att du råkat äta 100 kcal för mycket eller för lite -speciellt inte om det endast görs vid ett enstaka tillfälle. Kroppen tänker inte i minuter eller timmar utan i dagar. Äter du för mycket flera dagar i rad kommer du förmodligen gå upp i vikt, men äter du för myckert vid enstaka måltid eller tillfälle kommer det jämna ut sig.

Pasta, ris, matvete
, quinoa med mera är lite svårare att uppskatta med ögat -men det går. Om vi tar ris till exempel så innehåller det 145 kcal per 100 gram när det är kokt och ätbart. När det står i skafferiet innehåller det 362 kcal per 100 gram och dessa två värden måste man bestämma sig för vilket man tänker använda när man ska räkna med ögat. Är man hemma och lagar mat är det självklart enklast att använda vågen och mäta upp den mängd okokta ris man vill men är man på restaurang gäller det att kunna se hur till exempel 100 gram kokt ris ser ut. Jag brukar använda mig av skålvarianten. En skål med kokt ris (typ en liten salladsskål) innehåller i snitt cirka 200 gram kokt ris -alltså 290 kcal. Det finns säkert andra sätt att mäta mängden för just pasta, ris, matvete, quionoa men just skålprincipen har funkat bra för mig genom åren.

När det kommer
till andra livsmedel som till exempel nötter är det enklaste att man fyller en näve med till exempel jordnötter och sedan lägger på vågen hemma. Efter detta vet man exakt att när man är ute på stan och tar en näve jordnötter får man i sig si och så många gram. Detta funkar även bra med godis.

Andra livsmedel
som kan vara intressanta är såser och här får man faktiskt chansa sig fram lite, eftersom det är väldigt få restauranger (eller om man blir bortbjuden på kalas) som baserar sina såser på Kesella eller andra lågkalori-/proteinrika livsmedel. Utgå från att såsen är såväl sockerrik och drypande fet och ta bara så mycket som behövs för att göra maten god.

Om vi lämnar maten
och går in på proteinpulver och andra kosttillskott är detta väldigt enkelt då det alltid står hur mycket pulvret innehåller per 100 gram och per portion, så här behöver du inte ens räkna med ögat.

Ska ni inte gå
på tävlingsdiet eller på grund av någon sjukdom, graviditet eller liknande måste väga och räkna ut allt ni stoppar i er, så är mitt råd att börja lära er räkna med ögonen. Det funkar väldigt, väldigt bra och ju bättre du blir på att uppskatta, desto mer exakt kommer det bli.

Bildspel: Så måttar du maten

Bildspel: Så måttar du maten

2012-08-03 07:30:00

Publicerad: 3 augusti 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag