Alkohol gör oss sociala

improveme.se

Tidigare har forskare framför allt fokuserat på hur alkohol påverkar individer. Men nu har ett forskningsteam undersökt hur rusdrycker förändrar dynamiken i en grupp. Med några drinkar i kroppen blir stämningen trevligare, konstaterar de.

Alkohol kallas ibland ett socialt glidmedel och nu har forskare kunnat bekräfta att vi faktiskt får lättare att umgås med lite sprit i kroppen.

Resultatet av den nya alkoholstudien, som utfördes vid University of Pittsburgh, är knappast någon överraskning. När forskarna delade upp personer i olika grupper, varav vissa grupper serverades alkoholfria drycker medan andra fick vodka med tranbärsjuice, var personerna i de alkoholdrickande grupperna betydligt mer sociala.

Jämfört med
grupperna som bara drack juice pratade vodkadrickarna längre tid med varandra, tyckte bättre om varandra, trivdes i gruppen, log oftare och diskuterade mer intensivt.
 
Givetvis får man inte glömma att alkohol också har många negativa konsekvenser i sociala sammanhang. De kan också göra oss mer aggressiva och våldsamma, risktagande och omdömeslösa.

Bildspel: Alkohol gör oss sociala

Bildspel: Alkohol gör oss sociala

[email protected]

2012-08-07 07:20:00

Publicerad: 7 augusti 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp