Avslöjanden du inte visste om fitness

improveme.se

Det finns flera myter kring träning och kost, och ibland är det svårt att veta vad man ska lita på. Vår fitnessexpert Martin Löwgren avslöjar några sanningar – som du garanterat inte hade en aning om!

Här är Martins avslöjanden om allt ifrån fördelen med laktosfrimjölk till varför det inte spelar någon roll hur du tränar dina triceps. 

 Visste du att….

… magmuskulaturen fungerar på precis samma sätt som kroppens övriga muskler och därmed behöver lika lång återhämtning mellan varje träningspass? Det är en vanlig missuppfattning att man kan träna magen varje dag. Vad denna teori kommer ifrån vet jag inte men fakta kvarstår att magen precis som all annan muskulatur behöver cirka 48-96 timmars återhämting innan den är redo att belastas igen.

… alkohol innehåller nästan lika mycket kcal per gram som fett? Fett är det näringsämne som ger mest kcal per gram (9) men inte långt därifrån kommer alkohol med hela 7 kcal, kilokalori, per gram. Generellt kan man säga att ju högre alkoholhalt på drycken desto högre kcal-innehåll. Förutom att sabba proteinsyntesen och därmed försämra möjligheterna att bygga muskler så får den oss att må dåligt dagen efter. Ytterligare en anledning att spola kröken och träna istället!

… namnen biceps, triceps och quadriceps endast är egennamn som beskriver antalet muskelbukar en muskel har. Biceps = två stycken, triceps = tre stycken och quadriceps = fyra stycken muskelbukar. Biceps förknippar man ofta med överarmens böjarmuskel men även baksida lår heter biceps (biceps femoris jämfört med armens biceps som heter biceps brachii) på latin och triceps är inte bara muskeln på överarmens baksida, det är även benämningen för hela vadmuskuturen – triceps surae.

… människor kan ha olika många ryggradskotor? Normalt har man sju stycken halskotor, tolv bröstryggskotor och fem ländkotor, men vissa människor har sex stycken ländryggskotor eller bara tio bröstryggskotor.

… ägg har det högsta möjliga biologiska värdet bland våra livsmedel? Biologiskt värde anger hur mycket av proteinet i ett livsmedel som våra kroppar kan tillgodogöra sig. Desto högre biologiskt värde desto bättre och det är framförallt detta man kan jämföra olika proteinpulver med. Ett riktigt rent och bra vassleproteinpulver kan ha ett värde upp emot 150 medan ett lite sämre proteinpulver som inte renats tillräckligt kan ha ett biologiskt värde på endast 50. Det är skillnad på proteinpulver och proteinpulver, med andra ord.

… laktosfrimjölk innehåller hälften så mycket kolhydrater som vanlig mjölk? Dessutom smakar den godare så de gånger jag dricker mjölk (vilket inte är så ofta förutom till proteinpannkaks-kvällarna) så blir det alltid laktosfri.

… vanlig grönsallad mer eller mindre kan anses vara helt kalorifri? Det kostar mer för kroppen att bryta ned och ta upp energin i salladen än vad salladen innehåller rent kalorimässigt. Perfekt för att öka måltidernas storlek utan att få i sig för mycket kalorier.

… potatisens glykemiska index, GI, minskar när man äter den kall? Kokt potatis är en relativt snabb kolhydrat med högt GI men kyler man ned den kokta potatisen och sedan äter den när den är kall så har den förvandlats till en långsam kolhydrat med lågt GI.

… att aktiveringen
av triceps brachii är likadan oavsett handposition? Triceps brachii fäster på armbågsbenet och leden mellan just överarmsbenet och armbågsbenet är en ren gångjärnsled. I denna led kan det endast ske böjning och sträckning. Med andra ord spelar det ingen som helst roll vilken position händerna/underarmen har för aktiveringen av triceps olika delar (jämför däremot med biceps som fäster på strålbenet och därmed påverkas av underarmens position).

Spana in Martin blogg här!

Bildspel: Avslöjanden du inte visste om fitness

Bildspel: Avslöjanden du inte visste om fitness

2012-08-15 14:44:00

Publicerad: 15 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige