Lev livet – och slipp styras av andra

improveme.se

Lever du ditt liv som du vill? Eller låter du dig styras av din omgivning och andras förväntningar? Fundera på vad som gör dig lycklig – annars kanske du ångrar de här fem sakerna på ålderdomshemmet.

I boken “The top five regrets of the dying“ besrkiver den australiske sjuksköterskan Bronnie Ware hur hon pratat med människor som befunnit sig i slutskedet av sina liv.

-När jag frågade om de ångrade något eller om de skulle göra något annorlunda, dök gemensamma teman upp om och om igen, skriver hon på sin blogg Inspiration and Chai.

Och det var inte ämnen som att ha haft mer sex eller hoppat fallskärm som dök upp. Här är de fem sakerna som folk ångrar mest, enligt Ware.

1. Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar

-Det här var det vanligaste beklagandet av dem alla. När människor inser att deras liv nästan är över och ser tillbaka på det är det lätt att se hur många drömmar som har gått ouppfyllda, skriver Ware i boken, enligt brittiska Guardian.

Ware menar att vi ofta lever efter andras förväntningar i stället för att ha modet att följa våra hjärtan och göra våra egna val. Därför är det viktigt att stanna upp och fundera över vad du värdesätter i livet och vad du egentligen vill. Det är trots allt du själv som ska leva ditt liv.

2. Jag ångrar att jag jobbade för hårt

-Det här kom från varje manlig patient, men även många kvinnor, som jag skötte. De missade sina barns ungdom och sin partners sällskap, skriver Ware.

I dagens samhälle där karriär blivit allt viktigare är det svårt att få ihop familjelivet, men kanske bör du stanna upp och fundera på vad som är viktigast för dig i slutändan, och göra prioriteringar.

3. Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor

Flera av dem som låg på dödsbädden ångrade att de tryckt undan sina egna känslor för att vara andra till lags. För att undvika detta bör du stå upp för dig själv och dina känslor.

-Många utvecklade sjukdomar i samband med bitterhet och agg som de bar på som en följd, skriver Ware.

4. Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina vänner

-Det var många som hade blivit så upptagna av sina egna liv att de låtit gyllene vänskaper glida med över åren. Många ångrade djupt att de inte gav sina vänskaper den tid och ansträngning som de förtjänade.

Ett socialt nätverk är viktigt för att du ska må bra. Kanske är det dags att du hör av dig till dina vänner och styr upp en träff?

5. Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare:

-Många insåg inte förrän vid slutet att lycka är ett val. De hade fastnat i gamla mönster och vanor.

Att skratta mer och inte ta livet på så blodigt allvarligt -visst låter det härligt? Försök att föra in glädjen i din vardag -och skratta!

Bildspel: Lev livet – och slipp styras av andra

Bildspel: Lev livet – och slipp styras av andra

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-08-20 12:30:00

Publicerad: 20 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige