Svårt att hålla dig frisk och kry? Ät lite curry, så är saken biff.
Har du alltid undrat varför curry är gult? Tro det eller ej, men samma ämne som ger kryddan dess färg kan även skydda mot en rad sjukdomar.
En studie i Journal of Biological Chemistry visar att gurkmeja kan hindra virus från att spridas i celler. Gurkmeja är den ingrediens som ger indiska kryddor dess gulaktiga färg, och den är nära besläktad med ingefära.
Curcumin, en aktiv ingrediens i gurkmeja, stoppade det potentiellt dödliga Rift Valley Fever-viruset från att multipliceras i infekterade celler, säger forskare från George Masion University.
Andra undersökningar visar att ungefär en tesked gurkmeja varje dag kan minska effekterna av inflammatoriska sjukdomar, exempelvis reumatism och astma. Dessutom så ska det lindra depression och diabetes.
Kineserna har använt kryddan i tusentals år. De utnyttjade gurkmejans torkade rötter för att behandla allt från hudproblem och skrubbsår till menstruation och ledbesvär.
2012-08-22 14:28:00