Choklad minskar risken för stroke

improveme.se

Grattis alla chokladälskare! En bit, såväl ljus som mörk, om dagen kan minska risken att drabbas av stroke med nästan 20 procent. Det visar en ny svensk studie.

Varje år drabbas omkring 30 000 svenskar av stroke. Tidigare forskning har pekat på att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat, och man har även kunnat se att choklad kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare fast att både mörk och ljus choklad även minskar risken för stroke hos män.

-Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

37 000 män deltog i undersökningen och fick svara på en enkät om sina matvanor, bland annat fick de ange hur ofta de åt choklad.

När forskarna tio år
senare samkörde svaren med Socialstyrelsens patientregister hade nästan 2 000 deltagare fått en stroke, och det visade sig att det var vanligare bland dem som inte åt choklad. De män som hade ätit mest, ungefär en halv chokladkaka i veckan, hade minst risk att drabbas.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärninfarkt, och innebär att syretillförseln stryps till hjärnan på grund av blodpropp eller blödning.

Bildspel: Choklad minskar risken för stroke

Bildspel: Choklad minskar risken för stroke

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-08-31 07:52:00

Publicerad: 31 augusti 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige