Terapeuten: Så lagar du förhållandet

improveme.se

I ett alltmer hektiskt samhälle där både barn och karriär ska hinnas med är det lätt att vi glömmer vår relation. Psykoterapeuten Poul Perris, från SVT:s nya dokumentärserie ”Par i terapi”, tipsar om hur man får förhållandet att funka.

I den nya serien får vi möta flera par i deras självutlämnande samtal med Perris, som vill visa tv-tittarna att det inte är något konstigt och ovanligt att ha problem i en relation.

-Jag hoppas också kunna visa hur de här problemen kan hänga ihop, och hur man rent konkret kan bryta ett gammalt mönster, säger Perris till improveme.se.

Ett av de vanligaste problemen i en relation är att den ena partnern känner att den inte får kontakt med den andre, och Perris menar att kommunikation är a och o för en fungerande relation.

Hans första tips är att stanna upp och funderar över hur man mår i sin relation, och vad man skulle vilja uppnå med den. Nästa steg är att höra hur partnern mår, och vad han eller hon vill uppnå.

-Uppmärksamma problemet som ni hamnar i hela tiden, finns det ett mönster? Titta på vad du gör för att det här mönstret fortgår, finns det något som du själv kan göra för att bryta det -i stället för att hamna i ett ställningskrig?

I svåra konflikter
kan kommunikationen vara så dålig att det är svårt att komma till de här frågorna. Då kan man söka sig till en tredje part, till exempel en terapeut, tipsar Perris.

Om man är mitt i karriären och har barn är det svårt att hitta tid för att umgås med varandra.

-Det går inte att komma ifrån att man måste schemalägga tid för varandra. En del par trivs med att ha särskilda dagar, medan en del går i taket utav det. Se till att umgås ordentligt åtminstone någon dag i veckan.

Kommunikation är den övergripande förutsättningen, och om den finns där handlar relationen också om att bli sedd och berörd -både mentalt och fysiskt.

-Samlivet och den fysiska beröringen är jätteviktig i ett förhållande, och att visa uppskattning till sin partner. Det kan handla om så små enkla saker, men som ändå betyder så mycket.

Bildspel: Terapeuten: Så lagar du förhållandet

Bildspel: Terapeuten: Så lagar du förhållandet

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-09-05 12:41:00

Publicerad: 5 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige