Ekologiska livsmedel inte nyttigare

improveme.se

Ekologiska livsmedel är bra för miljön. Men de är inte nödvändigtvis nyttigare eller mer näringsrika, vilket man tidigare hävdat. Det visar ny forskning.

I den amerikanska studien fann forskarna inga konsekventa skillnader i vitaminhalten mellan ekologiska och vanligt odlade råvaror, skriver newshealth.com. Det enda som är noterat är att ekologiska livsmedel med 30 procent mindre risk är besprutade med bekämpningsmedel.

-Vi trodde att vi skulle hitta större skillnader, men det finns ändå flera skäl till att konsumera ekologiska livsmedel. Hälsa har varit en, men det kan också vara för miljön eller djurens skull, skriver forskaren Crystal Smith-Spangler vid Health Care System i Kalifornien i studien, enligt newshealth.com.

Smith-Spangler och hennes kollegor analyserade 237 tidigare studier, bland annat 17 studier som innefattar konsumtion av ekologiska kontra
konventionella dieter. Dessutom jämfördes studier kring näringsämne-nivåer, bakteriella föroreningar, och bekämpningssprutning av produkter som frukt, grönsaker, spannmål, kött, mjölk och ägg som producerats ekologiskt och konventionellt.

Ekologiska livsmedel har under de senaste åren blivit enormt populärt, och i USA har restauranger med endast ekologiska råvaror blivit till miljonaffärer.

Bildspel: Ekologiska livsmedel inte nyttigare

Bildspel: Ekologiska livsmedel inte nyttigare

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-09-06 06:17:00

Publicerad: 6 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige