Hjärtproblem av matförpackning

improveme.se

Släng mjölkkartongen direkt – om du vill undvika hjärtattacker. Farliga ämnen i hushållsprodukter kan bidra till hjärtproblem, visar amerikanska studier.

En ny studie från USA visar att en kemikalie som finns i produkter i hemmet kan orsaka större risk för hjärtsjukdomar.

Kemikalien heter perfluorooctanoic acid (PFOA), och kan hittas i exempelvis matförpackningar, mattor och målarfärg. Tidigare forskning har kopplat PFOA-exponering till större risk för hjärtsjukdomar.

Forskare tog prover på vuxna amerikaner och jämförde PFOA-nivåerna, och det visade sig att de med högst nivåer hade dubbel risk för att drabbas av hjärtattacker och stroke, jämfört med de som hade lägst.

De som höll i studien hade också jämfört hälsofaktorer och demografiska faktorer, exempelvis etnicitet, vikt, utbildning och kolesterol. Trots detta visade det sig att PFOA hade en enskild koppling till hjärtsjukdomar.

Visserligen kan det finnas okända faktorer än just PFOA som helt eller delvis kan bidra till dessa hjärtsjukdomar. Det finns därför ingen anledning till att få panik så fort man tar i en matförpackning, eftersom mer studier behövs.

Bildspel: Hjärtproblem av matförpackning

Bildspel: Hjärtproblem av matförpackning

kevin.krooks@improveme.se

2012-09-06 09:29:00

Publicerad: 6 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige