Rödvin utan alkohol för hjärtat

improveme.se

Sugen på lite gott rödvin? Varsågod, ta ett glas – men välj alkoholfritt för ditt hjärtas skull.

Du har säkert hört att ett glas vin om dagen är bra för hjärtat -men troligtvis inte varför.

Även om forskare anar att det kan bero på antioxidanten polyfenol (som sägs förbättra kolesterolnivåer och funktionen i blodkärl samt förebygga inflammationer), så är de inte helt säkra.

En ny studie kan dock kanske klara upp detta. För att jämföra effekterna av polyfenol och alkohol på blodtrycket så bad forskare 67 äldre män med risk för hjärtsjukdomar att dricka ungefär två glas rödvin, två shottar gin respektive två glas alkoholfritt rödvin vid olika tillfällen efter varandra. Alla drycker dracks separat under en månads tid åt gången.

Rödvinet och gindrycken hade ingen större effekt på blodtrycket, medan det alkoholfria vinet orsakade ett blodtrycksfall som motsvarade 20 procents lägre risk för att få hjärtsjukdomar.

– Vår åsikt är att dessa blodtryckssänkande effekter borde tillskrivas till polyfenolerna som finns i vin, säger Ramon Estruch, forskare på University of Barcelona i Spanien.

– Alkohol verkar motarbeta effekterna av de alkoholfria polyfenoldelarna i rödvin.

Forskarna tror att det här sker för att polyfenolerna höjer nivåerna av kväveoxid i blodet, som slappnar av artärerna och gör att blodet kan cirkulera lättare. I studien så var det bara det alkoholfria vinet som kopplades till en ökad kväveoxidnivå.

Bildspel: Rödvin utan alkohol för hjärtat

Bildspel: Rödvin utan alkohol för hjärtat

kevin.krooks@improveme.se

2012-09-07 10:32:00

Publicerad: 7 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige