Hängig? Det kan bero på järnbrist

improveme.se

Känner du dig trött och hängig inpå höstkanten? Det kan bero på järnbrist. Här är maten som ger dig kraft.

Järnbrist är vanligt bland kvinnor, särskilt bland kvinnor med rika menstruationer. En ensidig kost gör också att du inte får i dig alla näringsämnen och det viktiga järnet.

Järn behövs således för att bilda hemoglobin som ingår i de röda blodkropparna, som i sin tur transporterar syret ut till kroppen.

Brist på järn kan leda till blodbrist, vilket gör att du känner dig trött och får blek hy och huvudvärk. Men det kan också orsaka problem som depression, andfåddhet, nedsatt immunförsvar och hjärtklappning.

Om du har några av dessa symptom är det stor risk att du lider av järnbrist. Här är några livsmedel som är rika på järn och vitamin B12.

Kött och inälvsmat
Animaliskt protein i form av kött samt blod- och inälvsmat som blodpudding och leverpastej innehåller mycket lättupptagligt järn. Om du är vegitarian är sojaprodukter och tofu bra alternativ.

Spenat och broccoli
Spenat och grönkål innehåller också en hel del järn. Även broccoli, grön paprika och sparris är bra grönsaker för att fylla på kroppen med järn.

Torkade aprikoser
Aprikoser innehåller flera mineraler, framför allt kalium och järn. Även andra sorter torkad frukt, till exempel dadlar, är bra järn-källor.

Nötter och frön
Nötter av olika slag, sesamfrön och kli är rikt på järn. Kombinera gärna med c-vitamin, till exempel ett glas apelsinjuice, så har kroppen lättare att tillgodose sig järnet.

B12 finns i mjölk, ägg, torsk och fläsk.

Bildspel: Hängig? Det kan bero på järnbrist

Bildspel: Hängig? Det kan bero på järnbrist

emelie.wiktoren@improveme.se

2012-09-25 06:14:00

Publicerad: 25 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige