Ny rosa kampanj mot bröstcancer

improveme.se

20 kvinnor – så många kommer att drabbas av bröstcancer bara i dag. Nu startar en ny kampanj till förmån för Cancerfonden för att bekämpa sjukdomen. Målet? Två miljoner till forskning.

Det nya insamlingsprojektet heter ”Måla Rosa” och är en del av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, som på måndagen den 1 oktober drog igång för tionde året i rad.

Bakom ”Måla Rosa” står konstnärerna Anna Benson och Peter Sköld. Kampanjen pågår under hela oktober och bygger på en bussturné med 31 stopp -allt från Globen till små marknader runt om i Sverige.

-Varje stopp kommer att innebära en folksamling med målande på bussen. Och uppmärksamhet kring bröstcancer och möjligheten att hjälpa genom att sms:a MÅLAROSA till 72 988. Dessutom får vi sällskap av flera artister, säger Benson till improveme.se.

Syftet är att samla in så mycket pengar som möjligt till forskning, och målet är minst två miljoner kronor.

Benson har en personlig relation till bröstcancer.

-Min exflickvän drabbades och fick en dödsdom på en månad för ett och ett halvt år sedan, berättar Benson, som också har skrivit självbiografin ”C”.

I Sverige har vi
kommit långt i forskningen kring bröstcancer. Med hjälp av mammografi är det också möjligt att upptäcka sjukdomen tidigt vilket ökar chanserna att bota cancern innan den sprids.

Men fortfarande ökar antalet insjukna varje år och var nionde kvinna drabbas. Förra året skänktes 46 miljoner kronor till Rosa Bandet-kampanjen, och genom mer pengar till forskning hoppas man kunna hitta ett botemedel.

Om man har
en nära anhörig som har drabbats, eller själv har insjunknat, tipsar Benson om Cancerfondens stödtelefon.

-När man får en diagnos är det lätt att tro att det är ett dödsbesked. Jag har som sagt själv varit anhörig och jag blev otroligt kunskapstörstig. Jag ville ha svar på alla frågor som dök upp, och det kan man få hos Cancerfonden, säger hon.

Konstnären och journalisten Anna Benson har skrivit självbiografin

Konstnären och journalisten Anna Benson har skrivit självbiografin ”C”, som handlar om när hennes exflickvän fick bröstcancer.

Tillsammans med konstnären Peter Sköld, som också står bakom

Tillsammans med konstnären Peter Sköld, som också står bakom ”Måla Rosa”, vill hon samla in minst två miljoner till forskning.

[email protected]

2012-10-02 10:13:00

Publicerad: 2 oktober 2012

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip