“Jag började planera begravningen“

improveme.se

När TV-sportprofilen Katarina Hultling fick beskedet bröstcancer förra hösten började hon planera sin begravning. I dag ser hon ljust på framtiden, och vill hjälpa andra. – Våga vara öppen och prata om det, tipsar hon.

Allt började förra hösten med ett rutinbesök hos gynekologen, som tyckte att det högra bröstet inte kändes som det skulle. Det ledde till en stor mammografiundersökning -som gav svaret bröstcancer.

-Jag blev väldigt chockad, det kändes helt ofattbart att det kunde drabba mig. Jag åkte hem och planerade min begravningsmusik, säger Katarina.

När improveme.se träffar Katarina under ”Måla Rosas” event för Rosa Bandet och Cancerfonden ser hon pigg och fräsch ut med hår på utväxt och en rosa boa över ena bröstet. Men vägen dit har inte varit lätt, med operation, cellgifter, strålning och antihormoner.

-Sjukdomen tar verkligen över ens liv. Cellgifterna är så starka och går långt in i märgen. Man drabbas av en trötthet som inte går att bemästra, och blir stel i hela kroppen.

Men trots det lyckades Katarina ha ett sunt förhållningssätt till sin sjukdom.

-Jag försökte tänka “okej, det här har drabbat mig, hur ska jag förhålla mig till det“? Jag är ju fortfarande jag.

Nu vill Katarina
hjälpa andra som har drabbats att bli modigare, och våga prata med familj och vänner om sin sjukdom.

-Var inte rädd för att besvära andra med din plåga, säger hon fortsätter.

-För det andra tycker jag verkligen att man ska ta del av den vård som erbjuds, som kurator. Och sjukgymnastik är ett måste. Pang på rödbetan bara, det är inget att prata om.

Varje dag drabbas
20 kvinnor av bröstcancer, och 1400 dör varje år. Därför är det av största vikt att gå på mammografi varje år för att kunna upptäcka cancern i tid.

-Det är viktigt att föra ut det budskapet. Ingen går säker, alla kan drabbas.

Nu ska Katarina äta antihormoner i fem i år för att utplåna alla cancerceller, och hon ser relativt ljust på framtiden.

-Jag tänker att under tiden jag äter dem måste jag ju i alla fall leva. Läkarna säger att jag kommer bli gammal, men sådant kan man ju aldrig veta.

TV-sportprofilen Katarina Hultling har gjort program som

TV-sportprofilen Katarina Hultling har gjort program som ”Sportnytt”, ”Sportspegeln” och ”Lilla Sportspegeln”.

Här är hon under eventet

Här är hon under eventet ”Måla Rosa” förra veckan, som är ett insamlingsprojekt till förmån för Rosa Bandet och Cancerfonden.

[email protected]

2012-10-08 13:08:00

Publicerad: 8 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp