Förkrök ökar blackouts

improveme.se

Ska du på krogen ikväll? Skippa isåfall fördrinken om du vill slippa spyhinken.

Många väljer ofta att ”förkröka” eller ”förfesta” innan de beger sig ut till krogen, det vill säga att man tar några drinkar hemma först. Vissa gör det av ekonomiska skäl, andra för att komma igång -men frågan är om det är värt det.

Forskning från Schweiz hävdar att människor som förfestar nästan dricker två gånger så mycket än de som inte gör det, samt löper större risk för att få blackouts.

I undersökningen, som publicerades på nätsidan Alcoholism: Clinical & Experimental Research, så bevakades 183 ungdomars alkoholvanor varje torsdag, fredag och lördag under fem veckor. Medelåldern på ungdomarna var 23 år.

De som drack innan krogen konsumerade i genomsnitt 7,1 drinkar per kväll, jämfört med 4,2 för de som bara drack på barer och 4,3 på exempelvis hemmafester.

Forskarna bekräftade också att det var vanligare med blackouts under kvällar där fördrinkar hade konsumerats.

I Sverige är det inte nödvändigtvis lika vanligt som, i detta fall, Schweiz där ungdomar kan köpa öl och vin i affären från 16 års ålder. Eftersom svenska ungdomar bara kan få tag på 3,5-procentig öl lagligt samma år som de får gå ut på krogen, så sker nog inte blackouts på grund av fördrinkar i samma utsträckning här.

Bildspel: Förkrök ökar blackouts

Bildspel: Förkrök ökar blackouts

[email protected]

2012-11-10 08:00:00

Publicerad: 10 november 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp