Byt kött och sussa sött

improveme.se

Välj ett annat kött om du vill sova sött. Forskning visar att för mycket fett kan leda till dåsiga dagar.

Forskare från John Hopkins University School of Medicine har gjort en undersökning som visar att för mycket kroppsfett kan leda till sämre sömn.

De bad 77 överviktiga människor med typ 2-diabetes att anteckna sina sömnproblem, exempelvis hur ofta de vaknade i natten och hur utvilade de kände sig, för att sedan kunna göra en generell bedömning.

Efter detta fick deltagarna gå igenom en viktnedgångsprogram under sex månader. När perioden var över hade alla gått ner ungefär sju kilo i genomsnitt, och de fick då göra samma sömntest igen. Resultatet? Sömnkvaliteten förbättrades med 20 procent.

– Anledningen till att detta skedde är för att fettet kan blockera lungorna från att expanderas fullt ut genom att det tar upp plats i brösthålan, säger Kerry Steward, en av forskarna.

Det här innebär att kroppen inte kan få in lika mycket syre att arbeta med, vilket gör att man känner sig trött och dåsig under dagen. Det här kallas även sömnapné, vilket du kan läsa mer om i denna artikel.

Lösningen till detta problem är emellertid ganska enkel. Byt ut köttet till kött från djur som bara äter gräs. Det är smalare än ”vanligt” kött och innehåller konjugerad linolsyra, vilket har visat sig minska bukfett och samtidigt bygga muskler.

Bildspel: Byt kött och sussa sött

Bildspel: Byt kött och sussa sött

[email protected]

2012-11-16 14:23:00

Publicerad: 16 november 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp