P-piller minskar risken för demens

improveme.se

Att äta p-piller minskar risken för demens senare i livet. Det visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar att östrogenet i pillren ligger bakom minnesuppsvinget.

Omkring 260 kvinnor i åldrarna mellan 40 och 65 år deltog i undersökningen. De fick genomgå en rad minnestester och det visade sig att kvinnorna som hade tagit p-piller klarade testet bäst, det skriver Mail Online. Resultatet visade också att ju längre kvinnorna tagit pillren, desto högre poäng fick de.

Forskarna tror att det är hormonet, östrogenet, som påverkar minnet. Östrogen förhindrar blockeringar i artärer vilket gör att blodet kan strömma fritt till hjärnan. Homronet påverkar också tillväxten av celler i hjärnan och ryggraden.

Minipiller, som också är til för att förhindra graviditet, har inte samma effekt eftersom det endast innehåller hormonet progesteron.

Olika studier har kopplat p-piller till andra hälsofördelar, bland annat minskad risk för tarm, livmoder-och äggstockscancer. Men andra har menat att det ökar risken för bröst-och livmoderhalscancer, skriver Mail Online.

Bildspel: P-piller minskar risken för demens

Bildspel: P-piller minskar risken för demens

[email protected]

2012-12-17 09:00:00

Publicerad: 17 december 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp