Soppa kan vara gott, men det är en ganska tråkig maträtt tills nu. Här är höstens smalaste recept.
Om drygt en månad börjar julborden dukas och fyllas med prinskorvar och köttbullar. Det kan bli mycket mat, men det är ju trots allt jul -njut utan skuldkänslor. Om du emellertid känner för att tagga ner med maten under eller före högtiden så finns här ett lite mildare recept som du inte behöver känna skuldkänslor över.
Med hjälp av ingredienser du redan har i skafferiet kan du göra en smarrig tomatsoppa på bara 129 kalorier. Dessutom är det nyttigt, då tomater är fullpackade med fibrer och vitamin C.
Det behöver du:
– 2 matskedar olivolja
– 1 stor lök
– 1 hackad morot
– 2 matskedar tomatpuré
– 1 kvist timjan
– 1 burk krossade tomater
– 2- 3 glas vatten eller tomatjuice
– 1 tesked socker (valfritt)
– ¼ glas basilika (valfritt)
Så gör du:
1. Häll i olja i en kastrull och värm upp. Tillsätt sedan lök och morot, samt salt och peppar tills grönsakerna börjar bli mjuka. Lägg i tomatpurén och sänk värmen. Rör om och täck över grönsakerna med purén tills den börjar mörkna.
2. Ta av timjans blad från stjälken och lägg ner i kastrullen tillsammans med de krossade tomaterna. Låt det koka och rör om tills tärningarna börjar brytas samman, häll sedan ner vattnet (eller tomatjuicen). Låt det koka ytterligare så att smakerna sätter sig.
3. Smaka och tillsätt socker och basilika efter behov.
Tips:
Är soppan för tjock? Tillsätt mer vatten.
Är soppan för lös? Fortsätt koka lite till.
2014-10-29 15:40:00