Facebook gör dig fet

improveme.se

Fet? Skyll på Mark Zuckerberg – typ.

Det är inte ditt fel att du är tjock, det är Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs. Nåja -nästan.

En färsk undersökning i Journal of Consumer Research visar att endast fem minuter framför Facebook tillfälligt kan förbättra din självkänsla. Nackdelen? Bättre självkänsla efter internetsurfande minskar självdisciplinen när du gör beslut -exempelvis väljer mat.

I studien undersökte forskarna 470 personers Facebook- och internetanvändning, samt hälsa och ekonomiska beteenden när de inte är uppkopplade.

Det visade sig att flitiga användare med starka vänskapsband hade, förutom ökat matintag, ett genomsnittligt BMI (Body Mass Index)-värde på 26, medan mindre flitiga Facebook-användare hade ett medel på 24. För att jämföra så anses ett BMI-värde på 18,5 till 24,9 vara hälsosamt.

Hur kommer sig att det bara gäller det sociala nätverket, och inte andra sajter? I studien gav forskarna deltagarna också en annan uppgift.

De bad 84 Facebook-användare att läsa sitt nyhetsflöde på Facebook eller surfa runt på nyhetssajten CNN.com i fem minuter. Efter uppgiften slutfördes så fick de välja mellan två alternativ: att äta en kaka eller en nyttig snackbar. Av de som surfade på nyhetssidan så valde endast 30 procent kakan, jämfört med Facebookarna, där siffran steg till 80 procent.

– Människor använder tillfälliga boosts i självkänslan som en tillåtelse att frossa, säger Keith Wilcox, studiens upphovsman och biträdande professor i marknadsföring på Columbia University.

Han tror sig också ha en lösning på hur man kommer ur detta ”problem”.

– Försök förstå att om sociala nätverk ger dig bättre självkänsla så är det inte för att du ha gjort något, exempelvis tränat, säger Wilcox.

– Lite medvetenhet kan hjälpa dig undvika detta beteende.

Bildspel: Facebook gör dig fet

Bildspel: Facebook gör dig fet

[email protected]

2012-12-19 16:39:00

Publicerad: 19 december 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp