Så minskar du ditt stora saltintag

improveme.se

Fem till sex gram salt per dag är rekommenderad mängd. Vi svenska äter minst dubbelt så mycket. Läs om hur du kan dra ner på saltintaget.

Salt innehåller natrium vilket behövs för att stabilisera syra-basbalansen. För mycket natrium däremot kan orsaka högt blodtryck vilket ökar risken för hjärtsvikt, stroke, hjärtinfarkt och skador på njurarna. Därför är det bra att försöka dra ner på saltintaget.

Läs vidare för att ta reda på hur du enklast minskar mängden salt i din mat.

Välj färska eller frysta grönsaker
Frysta och färska grönsaker innehåller ofta lite salt, medan de som finns i burkar ofta innehåller natrium som konserveringsmedel. Ett diskret sätt att smyga in salt i kosten.

Hitta andra kryddor
Prova att undvika att krydda maten med exempelvis soja och buljonger som innehåller mycket natrium. Testa att ersätta med något med låg salthalt, såsom balsamvinäger.

Salta inte extra
Undvik att salta maten när den är färdiglagad. Livsmedelsverket hävdar att du i så fall ska byta ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt som innehåller mindre mängd natrium.

Välj rätt bröd
Titta efter nyckelhålsmärkt när du väljer bröd, pålägg och frukostflingor. De är ofta stora saltbovar!

Koka din egen soppa
Återigen, konserverat livsmedel innehåller alldeles för mycket salt för att maten ska hålla länge. Att koka sin egen soppa är både billigare och smakar bättre -och du kan styra saltmängden själv. Smaksätt med färska örter, vitlök, citron, ingefära eller chili.

Bildspel: Så minskar du ditt stora saltintag

Bildspel: Så minskar du ditt stora saltintag

[email protected]

2014-09-11 13:00:00

Publicerad: 11 september 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp