Choklad har omtalats som både kaloririk fettfälla såväl som fantastisk underkur för viktminskning.
Mörk choklad sänker dock med säkerhet blodtrycket. Detta visar en undersökning genomförd vid Kölns Universitet och presenterad i The Journal of the American Medical Association.
Självklart är inte detta västvärldens nya lösning på högt blodtryck utan snarare en observation; den mörka chokladen kan hjälpa till att sänka blodtrycket men bara om du balanserar ditt intag med att skära ner på kaloriintaget på annat håll.
Inget Nobelpris där med andra ord
Intressant är dock att just mörk choklad är rik på antioxidanter (som bekämpar de sjukdomsframkallande och tärande fria radikalerna). Choklad med hög kakaohalt innehåller mycket sk. kakaofenoler som sägs vara källan till antioxidanterna.
Blandas kakaon däremot upp med mjölk som i mjölkchoklad eller ljusa praliner -då är antioxidanteffekten helt borta. Allt enligt Italiensk forskning på området.
Blev du sugen på choklad nu?
Ät i så fall balanserat och nyttigt i övrigt och byt ut eventuella sötsaker mot en liten bit riktigt mörk choklad!
2007-11-30 12:05:00