Sov mer – och få en slankare kropp

improveme.se

För lite sömn kan göra dig ofokuserad. Men det kan också påverka din vikt – och göra dig fet. Det menar forskare vid Chicagos universitet.

Till och med fettcellerna behöver sömn. En ny studie, publicerad i Annals of Internal Medicine, visar att fyra nätter av sömnbrist minskar insulinkänsligheten i fettcellerna med hela 30 procent, skriver Woman’s Health Magazine. Och ju mindre känsliga dina celler är för insulin, desto mindre producerar kroppen det hungerreglerande hormonet leptin.

-Detta är en av de första studier som visar att en annan cell än cellerna i hjärnan också behöver sova, säger forskaren Matthew Brady vid universitetet i Chicago.

Brady och de övriga forskarna lät sju unga, friska personer delta i studien, som bestod i två steg. Först fick deltagarna sova de rekommenderade åtta timmarna per natt i fyra dagar. En månad senare fick de sova fyra timmar i fyra dagar.

Tidigare forskning har visat att för lite sömn har negativ påverkan på ämnesomsättningen.

På den fjärde dagen fick försökspersonerna, som åt samma kost med lika stort intag under perioden, göra ett glukostolerans-test och fettcellerna undersöktes. Resultatet visade alltså att personerna kände mer hungerkänsla de dagar de bara sov fyra timmar.

Bildspel: Sov mer  – och få en slankare kropp

Bildspel: Sov mer – och få en slankare kropp

[email protected]

2013-01-28 14:30:00

Publicerad: 28 januari 2013

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag