Osäkert om hälsotillskott fungerar

improveme.se

Miljontals människor äter multivitaminer och andra kosttillskott varje dag. Experterna påstår dock att det saknas bevis för dess hälsovinster. Läs vidare om varför vi fortsätter med vitaminerna ändå.

De flesta människor använder kosttillskott i tron om att det kommer att förbättra deras hälsa, men forskare kan inte bekräfta att så är fallet. Dessutom är många kosttillskott valda av individerna själva och inte rekommenderade av sjukvårdspersonal.

-Folk har mycket starka föreställningar om dessa produkter och jag vet inte var de får sin information, säger Regan Bailey, näringsmässig epidemiolog vid US National Institutes of Helth, till tidningen ”Health”.

-De får inte informationen från läkarna. Majoriteten av vetenskapliga data som finns tillgängliga menar inte att kosttillskott förbättrar hälsan och förebygger sjukdomar.

För att ta reda på varför vi tar vitaminer startade Bailey och hans team en undersökning där nästan 12000 vuxna amerikaner deltog. De samlade in information under perioden 2007 till 2010.

Forskarna upptäckte att ungefär 45 procent av vitaminätarna tog tillskotten för att de trodde att det skulle förbättra deras hälsa. 33 procent gjorde det för att de hoppades på att hälsan skulle stanna i samma skick som den redan var.

Endast 23 procent sa att de fått råd om tillskotten av sin läkare. När läkare rekommenderar vitaminer är de oftast benägna att rekommendera kalcium för benstrukturen, fiskolja för hjärtat, för att komplettera kosten eller för att förbättra den allmänna hälsan.

-Det är svårt att avgöra om vitaminer faktiskt förbättrar hälsan. Vuxna som använder kosttillskott är också generellt de som motionerar regelbundet, dricker måttlig mängd alkohol och är icke-rökare, säger Bailey.

Andra forskare menar dock att en multivitamintablett i kombination med en hälsosam kost, regelbunden träning och stresshanteringsövningar är receptet för ett långt och framgångsrikt liv.

Brukar du ta kosttillskott i form av vitaminer eller annat? Lämna en kommentar!

Bildspel: Osäkert om hälsotillskott fungerar

Bildspel: Osäkert om hälsotillskott fungerar

[email protected]

2013-02-06 10:05:00

Publicerad: 6 februari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp