Undvik trötta ögon

Ta del av våra enkla tips för att få dina ögon att känna sig piggare framför datorskärmen.

Studier har visat att datoranvändare blinkar betydligt mer sällan än någon som skriver för hand eller har andra arbetsuppgifter. Vidare reflekteras en hel del ljus från såväl fönster som tak och miljöbelysning och ändå är det ett arbetsredskap som vi har framför ansiktet timme ut och timme in.

För att undvika trötta och irriterade ögon, tänk på följande tips.

Ögondroppar

 Använda ögondroppar som numer finns receptfritt på apoteket. Det finns en uppsjö av olika märken så fråga gärna personalen om råd om du är osäker på vilka du skall välja.

Pauser

 Ta regelbundna pauser från datorn; sitt alltså inte kvar och läsa tidningen på nätet eller surfa runt – res på dig och gör något annat en stund.

Reflexskydd

 Be din arbetsgivare att undersöka om du kan få ett reflexskydd alternativt en skärm av nyare modell som har det inbyggt.

Ergonom

 Be din arbetsgivare att en ergonom kommer till din arbetsplats och hjälper till med såväl bord- som stol- och skärminställningar. Det ligger en hel vetenskap bakom vinklar och avstånd för en optimal arbetsmiljö.

Synundersökning

 Göra en synundersökning – kanske är det så att du behöver sk. terminalglasögon. Detta är något arbetsgivare ofta bekostar så kolla med din närmsta chef. En rekommendation för frekventa datoranvändare är att göra en synundersökning en gång om året.

Bildspel: Undvik trötta ögon

Bildspel: Undvik trötta ögon

2008-02-13 07:20:00

Publicerad: 13 februari 2008

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på