Gelé-manikyr ökar risken för cancer

improveme.se

Gelé-manikyr har marknadsförts som det bästa sättet att få glossiga, välmålade naglar i veckor. Men förutom att det förstör naglarna ökar det också risken för hudcancer. Det menar flera dermatologer.

Det ät UV-lampan som används för att få gelén att torka som experterna menar kan skada hudens celler, precis som solen, skriver bland annat dailymail.com.

-Kvinnor som ofta gör gelé-maikyr bör överväga deras ökade cancerrisk, säger doktor Chris Adigun från medicinska universitetet i New York, enligt nyhetssajten.
 
Han rekommenderar att åtminstone bara göra manikyren vid speciella tillfällen och att då ta på solskyddsfaktor på händerna innan man utsätter dem för UV-ljuset.

Teorierna om den ökade cancerrisken baseras på en amerikansk studie från 2009 där två kvinnor drabbades av tumörer på händerna efter att ha utsatt dem för den speciella lampan som används vid gelé-manikyr.
 
En annan sidoeffekt är att UV-ljuset påskyndar åldrandet, vilket betyder att du kan sluta med vackert målade naglar men rynkiga händer, enligt Adigun.

Flitiga användare av manikyren har också klagat på att deras naglar skivar sig och går av.

Bildspel: Gelé-manikyr ökar risken för cancer

Bildspel: Gelé-manikyr ökar risken för cancer

[email protected]

2013-03-07 09:45:00

Publicerad: 7 mars 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp