10 enkla steg till bättre självkänsla

improveme.se

Är du hård mot dig själv och lastar alla misstag på dina axlar? Lär dig att tycka om dig själv som du är. Här är livscoachen Mia Törnbloms tio tips för bättre självkänsla.

1. Skilj på självkänsla och självförtroende
Medan självkänsla är samma sak som att vara, en medvetenhet om det egna värdet och ett mått på själens kondition, är självförtroende samma sak som att göra, tron på sin egen förmåga att prestera. Ofta blandar vi ihop vårt värde med vår prestation, menar Mia. Det vill säga att när vi har gjort ett misstag så har vi inte gjort ett misstag, utan vi har blivit ett MISSTAG. Det är viktigt att komma ihåg att ibland gör vi fel, men vi är aldrig fel.

2. Bekräfta dig själv
Skriv ner tre saker varje kväll som varit bra under dagen. Om du är en högpresternade person kan det lika vara att du tog det lugnt och gjorde ingenting. Utgå från dig själv och ta med egenskaper som omtänksam och modig. En liten handling räcker, du behöver inte ha varit modig hela dagen. Om du ställt till det i fem minuter kan det kännas som en katastrofdag, varför inte då göra fem minuters bra saker till en kanondag, menar Mia.

3. Jämför dig inte med andra
Jämför dig bara med dig själv, men inspireras gärna av andra. Det är viktigt att du inte känner dig sämre än någon annan bara för att de råkar kunna vara lite bättre på geografi, eller vad det än må vara. Om du har en god självkänsla slipper du känna sämre som person än någon annan.

4. Gör det du själv vill
Gör saker för din egen skull och prestera inte för att andra ska bli nöjda eller imponerade. Med god självkänsla följer du dina egna drömmar. Självklart påverkas vi av vad andra tycker och tänker men försök att strunta i det och styr ditt eget liv. Våga tacka nej till en chefsposition om du inte vill ha den. Det krävs självkänsla för att tacka nej till något som ger högre status och bättre lön. Våga också tro på dig själv och tacka ja om du vill ha den.

5. Lev som du lär

Ta reda på dina värderingar -vad är rätt och viktigt för dig? Gör sedan vad du vill för att leva efter dessa. Om du tycker att snacka bakom ryggen inte är okej men ändå gör det så kommer det påverka din självkänsla negativt. Det är viktigt att ta ansvar och därför behöver vi känna till våra egna värderingar och normer.

6. Var snäll mot dig själv
Behandla dig själv som du skulle behandla någon som du tycker om. Om du misslyckats med något på jobbet kanske du skäller på dig själv i ditt eget huvud, medan du aldrig hade skrikit till någon annan som gjort samma misstag. I stället hade du sagt att det var säkert inte så farligt. Gör samma sak mot dig själv!

7. Inse att du duger

Tänk att du är en härlig person som gör så gott du kan utifrån dina förutsättningar. Självklart ska du sätta upp mål för dig själv men inte bestämma ditt värde beroende på hur snabbt du lyckas uppnå de. Vad du tänker påverkar dina känslor och tankar -och dina tankar blir till handlingar. Och handlingarna är ju den delen av livet som du kan påverka.

8. Gör dig fri från skuld

För att uppnå god självkänsla måste du göra dig fri från känslor som skam och skuld. Om du har gjort något fel eller gjort någon illa -försök ställa det till rätta och förlåt dig själv. När du väl gjorde misstaget kanske du inte förstod konsekvenserna eller inte hade kraft att stå emot. Därför ska du inte tänka ”om jag bara hade gjort annorlunda”. Försona dig i stället med beslutet du tog så.

9. Lev i nuet

Det här är lättare sagt än gjort, men det går att öva upp att vara mer i nuet i stället för att älta det som hänt eller oroa sig för vad som komma skall. Många längtar bara efter helgen eller semestern -strunta i det och gör vad du kan för att njuta av nuet i stället.

10. Stanna upp

Valmöjligheter betyder frihet, men det kräver också en balans i ditt inre att klara av att göra alla dessa val som du ställs inför. För att inte bara nå dit du vill utan också må bra på vägen dit behöver du stanna upp då och då. Bli medveten om vad tänker och tycker om målet. Om vägen dit är väldigt lång kommer du förmodligen inte njuta när du väl är framme.

Bildspel: 10 enkla steg till bättre självkänsla

Bildspel: 10 enkla steg till bättre självkänsla

[email protected]

2013-03-15 15:14:00

Publicerad: 15 mars 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp